10 fakta du antagligen inte visste om upplopp

Vi i Sverige glömmer nog aldrig det gatuupploppet som ägde rum i Göteborg 2001 i samband med EU-toppmötet. Men det är inte det enda upploppet som ägt rum, givetvis. Här är tio fakta du absolut måste veta om upplopp för att kunna vara med i diskussionerna.

01) Under Rodney King-upploppen 1992 i Los Angeles var de koreanska butiksägarna så rädda för att polisen inte skulle komma till undsättning att de på egen hand valde att gå samman på hustaken beväpnade. Hur många som kom till skada är okänt, men Korea Town räddades åtminstone från plundring.

02) Den 15:e september 1922 blev det upplopp i New York över om det var socialt acceptabelt att bära stråhatt eller inte. Upploppet varade i hela åtta dagar och ledde till flera gripanden.

03) År 2006 blev de ungerska demonstranterna så desperata att de stal en 50-årig sovjetisk T-34 pansarvagn – som var en del av en utomhusmemorial – och körde rakt mot kravallpolisen.

riot1

04) Redan år 532 uppstod en konflikt mellan två idrottsklubbars fans, vilket resulterade i ett upplopp som krävde 30,000 liv och där halva Konstantinople blev förstört.

05) Under 2008 blev kravallpolisen i Mexico City inkallad för att försvara en grupp emos mot en serie anti-emos-upplopp som svepte över landet.

06) Singapore varade i mindre än två år som en stat till Malaysia innan rasistiska upplopp påtvingade en seperation. Singapore är det enda land som har vunnit självständighet mot sin vilja.

riot2

07) Tro det eller ej, men det har faktiskt varit upplopp även i Nordkorea, så sent som 2005. Tusentals rasande nordkoreaner slöt i upplopp efter att deras fotbollslandslag besegrades av Iran i en VM-kvalifikationsmatch.

08) Alla älskar vi glass. Under ett upplopp i Nordirland år 2010 fick allt ett lyckligt slut då en modig polis valde att spela upp glassmelodin om och om igen från glassbilen.

09) 1,389 människor miste livet 1896 i Ryssland vid kröningen av tsar Nikolaj II på grund av ett upplopp som orsakats av ett rykte om att arrangörerna hade fått slut på gratis öl och pretzels. Bara i Ryssland.

10) Fred Durst startade av misstag ett upplopp under Woodstock 1999 med låten ”Break Stuff”. Plywood slets bort från väggarna, bränder startades och kvinnor våldtogs.

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar