10 fakta du antagligen inte visste om urin

Urin spelar en viktig roll i kroppens homeostas, framför allt för osmoreglering. Via utsöndringen lämnar också slaggprodukter kroppen. Men utöver att urin används för att tömma kroppen på vätska kan det också komma till mer nytta. Nedan finns allt du behöver veta om dina gultonade vätska, som du i snitt släpper lös sju gånger per dag. 01) I många muslimska länder sitter både män och kvinnor på huk för att kissa. Där anses bara hundar stå upp för att urinera, inte människor.

02) I Kanada mister i snitt 225 män livet varje år när de ställer sig upp i sin båt för att urinera och därefter trillar överbord och drunknar.

03) Antika romerska spioner använde urin som osynlig bläck för att skriva hemliga meddelanden mellan raderna i sina officiella dokument, därav kom talesätt ”Läs mellan raderna” till. Meddelandena gick nämligen bara att läsa när du hettade upp pappret någorlunda.

urin1

04) En vuxen elefant kissar drygt 50 liter om dagen. Det är lättare att mäta hur mycket en hane kissar jämfört med en hona, då honorna oftast bajsar samtidigt som de kissar, vilket hanarna vanligtvis inte gör.

05) Manliga hummerblåsor är i deras huvuden. När de slåss sprutar de varandra i ansiktet med urin. Det är väl en himla tur att krogslagsmålen inte är på samma sätt som för humrarna.

06) För ungefär 200 år sedan stod europeiska kvinnor upp när de urinerade. Deras långa klänningar och avsaknad av underkläder gjorde jobbet avsevärt enklare.

07) År 1815 drack kapten James Riley (se bild nedan) av fartyget Commerce och hans besättning  kamelurin för att överleva när de gick på grund utanför Afrikas kust och var tvungen att korsa Saharaöknen för att komma hem. Gott.

urin2

08) För några århundraden sedan använde damerna i England och Frankrike urin för att ge huden en fräsch lyster. Antingen urinerade de i sina händer för att sedan smörja ansikte och kropp, eller så använde de urin från hundvalpar. Sexigt.

09) Bagare i Europa använde förr i tiden urin i brödet för att få det att jäsa. Detta var innan man kom på jäst. Tack gode gud för jästen.

10) Björnar kissar inte när de går i ide. Deras kroppar omvandlar istället urinen till protein för att sedan nyttja det som näring.

BONUS) Det skulle ta ett dussin möss en hel dag att fylla en matsked med urin. Det här kändes givetvis oerhört viktigt att veta.

 

Läs även
toaletterfokus
10 fakta du antagligen inte visste om toaletter

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar