10 fakta du antagligen inte visste om utrotning

Allt mer pratas det om utrotning – och inte längre är det bara dinosauriernas utrotning som står i fokus, utan människans växande medvetande om vår natur och våra djur. Utrotning innebär att definitivt döda alla exemplar av till exempel en djurart, en växtart, en sjukdom eller ett folkslag. Här är tio viktig fakta som du bör känna till om just fenomenet!

01Det farliga rovdjuret…
Katter – som kan tyckas verka vara så oskuldsfulla antas vara boven i dramat till att 33 olika fågelarter har blivit totalt utrotade, tror forskare.

02Avokadon räddades av människan…
Efter att stora däggdjur utrotades, som exempelvis mammuten, hade avokadon ingen metod för fröspridning, vilket skulle ha lett till utrotning om inte människan vid tidig ålder hade börjat farma.

03Ölflaskor boven i dramat…
Det finns en typ av australiensisk skalbagge som hotas av utrotning eftersom hanbaggarna försöker ha sex med ölflaskor i stället för honor.

04

Utrotades två gånger…
Capra pyrenaica pyrenaica (på bilden nedanför), en underart av iberisk stenbock, var det första djuret som skulle klonas ut ur utrotning. Det var också på så vis det första djuret som utrotades inte bara en gång – utan två.

05Även människan har nästan utrotats…
För omkring 70 000 år sedan hade vulkanen Toba i Indonesien ett utbrott och vräkte ut och täckte jorden med så mycket aska att solen skymdes i sex år. Befolkningen av tidiga människor var nära på att utrotas och vissa studier tyder på att det fanns så få som 40 avelspar.

Fortsätt läsningen på nästa sida >>Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar