10 fakta du antagligen inte visste om vaccin och immunitet

Idag är det i princip allmänt känt att alla som vill utbilda sig för att sticka sprutor i folk egentligen är sadistiska massmördare, typ. Men tack vare dessa ändå hjältemodiga folkslag har vi också fått fram vaccinet. Men som du säkert vet är en del immuna mot vaccin och människan lär sig (tyvärr) mer och mer att stöta bort vaccin. Därför får man försöka göra lite roligt åt problemen, så här följer tio fakta som du bör känna till om vaccin och immunitet! 



01) Under år 2002 genomfördes en benmärgstransplantation på en man från Seattle vid namn Timothy Ray Brown. Eftersom donatorn var immun mot HIV botade transplantationen också Timothy Ray från sjukdomen.

02) Den grekiska gamla kungen Mithridates VI gjorde ett självmordsförsök genom att förgifta sig själv. Dock misslyckade konungen av Grekland med att förgifta sig, detta eftersom han blivit immun mot så många olika gifter, då han doserade det i små doser under hela sitt liv.

03) Bill Haast från Florida (se bild nedanför), även känd som ”Snake Man”, blev biten av giftormar minst 173 gånger under sin livstid. Han injicerade sig med ormgift varje dag i över 60 år för att bygga upp en immunitet. Han räddade otaliga liv med sin antikroppsrika blod. Dessutom, till råga på allt, lyckades han med bedriften att leva i hundra år!

vaccinimmun1

04) Jordbruksbarnen har både bättre immunitet och motståndskraft mot allergier. Allergier bland barn har skjutit i höjden under de senaste 30 åren. En del av orsaken bakom den förhöjda allergiutvecklingen är sannolikt förbättrad hygien och det faktum att så få barn växer upp på gårdar nu för tiden, jämfört med förr.

05) Ett antal prostituerade i Majengo, ett slumområde i Nairobi, har visat immunitet mot AIDS. Under de senaste 30 åren har en prostituerad vid namn Agnes haft oskyddad sex med cirka 2 000 smittade män och än idag visar inga tecken på sjukdomen. Kan tyckas att man bör skydda sig av fler anledningar dock?

06) I Schweiz har rabies praktiskt taget utrotats efter att några smarta forskare placerade kycklinghuvuden spetsade med ett vaccin i de schweiziska alperna. Rävarna i Schweiz, som har visat sig vara den grundliga källan till rabies i landet, åt kycklinghuvudet och immuniserade sig.

07) När Louis Pasteur arbetade på att ta fram rabiesvaccinet fanns det en regel på arbetsplatsen; om han eller hans medhjälpare skulle bli smittad av rabies skulle de bli skjutna i huvudet omedelbart. Måste ha varit en trevlig arbetsmiljö där!

vaccinimmun2

08) Dr Andrew Wakefield, läkaren som hävdade att det fanns ett samband mellan autism och vacciner, blev av med sin läkarlegitimation när det kom fram att han hade fabricerat bevis. Det konstaterades också att han hade betalats 400 000 pund av en grupp advokater som ville stämma vaccintillverkarna.

09) USA:s regering håller ett lager av smittkoppsvaccin. Lagret är tillräckligt stort för att kunna vaccinera varje man, kvinna och barn i landet.

10) Vanliga vacciner som har använts på ”hundratals miljoner människor” har utvecklats från lungvävnadsceller hos en tre månader gammalt mänskligt foster som aborterades i Sverige 1962. Än idag är det oklart om kvinnan hade gett sitt godkännande för det hela.

 

Läs även
pagforskningfokus
10 fakta du antagligen inte visste om pågående forskningsprojekt

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar