10 fakta du antagligen inte visste om TV-serien Vänner

Vänner (engelsk originaltitel: Friends) är en amerikansk tv-serie av typen situationskomedi, skapad av Marta Kauffman och David Crane, och handlar om sex vänner som bor i New York; Chandler, Joey, Phoebe, Ross, Monica och Rachel. Den första säsongen började sändas den 22 september 1994 i amerikansk tv och höll sig i tio säsonger. Vänner räknas till en av de komediserier som har varit bäst genom tiderna, och har du sett TV-serien håller du med stor sannolikhet med. Men här är i alla fall tio fakta som du kanske inte visste om vännerna i New York!

01Detta kan komma som en överraskning, eftersom Eric McCormack, Will i TV-serien Will & Grace skapade rubriker när han sade att han hade provspelat ”två eller tre gånger” för rollen som Ross. Men producenten Kevin Bright hade arbetat med David Schwimmer tidigare, så författarna hade redan utvecklat Ross karaktär med Schwimmer i åtanke. Dessutom var Schwimmer den första personen som provspelade för Vänner.

02

Före inspelningen av TV-serien började bjöd regissören James Burrows de sex huvudkaraktärerna till Las Vegas. Han har tidigare uttryckt att han gjorde det för att han kände på sig att serien skulle bli en succé. Samtidigt som de spelade tärning på det berömda Caesar’s Palace ska han ha uppmanat dem till att ha så kul som möjligt, för det här är antagligen den sista chansen till en smula anonymitet.

vanner1
03Du har säkert lagt märke till att Phoebe spelar gitarr genom i princip hela TV-serien. Men till en början hatade Lisa Kudrow (Phoebe) att spela gitarr. Hon ska i en intervju ha sagt att det inte var någonting för henne, och att hon bara tyckte att det var rörigt. Till en början var det en gitarrlärare som försökte lära upp henne, men det varade inte så länge. Det slutade med att hon lärde sig ett par ackord på gitarren, och sen ska hon ha sagt till gitarrläraren att hon var färdig med utbildningen. Hon bestämde sig för att Phoebe bara skulle kunna ett par ackord ändå. Och bra var väl detta, för ”Smelly Cat” passar perfekt till en handfull ackord!

04

Vänner spelades alltid in framför en publik – bortsett när det skulle hända något väldigt spännande i serien. Skaparen var väldigt noga med att ingenting skulle läcka ut som hade stor betydelse i serien före avsnittet hade sänts på TV.

vanner2
05Lisa Kudrow (Phoebe) trodde till en början att Chandler (som spelas av Matthew Perry) skulle vara homosexuell. Hon var säker på sin sak efter att ha läst igenom manuset. Hon var dock inte den enda som trodde att Chandler skulle vara homosexuell, då det spekulerades vilt bland fansen om samma sak.

 
Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar