Välj en sida

Tellus, eller jorden som vi kallar den i folkmun, är den plats där du och jag lever – tillsammans med flera miljarder andra människor och djur. Planeten bildades för 4,54 miljarder år sedan och har under den tiden lyckats samla på sig en hel del rolig och intressant fakta. Här är åtminstone tio av de mest intressanta fakta som du bör känna till om vår planet.

Så stor är vår planet…

Om du skulle kunna borra ett hål rakt genom jorden och sedan hoppade genom hålet, skulle det ta hela 42 minuter att nå andra sidan.

Finns stora hopp om tvillingplaneter

Troligtvis innehåller vår galax över två miljarder planeter som påminner om, eller liknar, jorden. Flera exoplaneter har redan hittats genom teleskop och tror sig likna vår planets klimat.

Enorma svampar…

Före träd fanns på jorden var planeten täckt av gigantiska svampliknande växter. De svampliknande växterna kunde bli stora som träd!

Fler stjärnor än sandkorn…

Det finns ungefär 7 500 000 000 000 000 000 sandkorn på jorden. Och eftersom det finns fler stjärnor i rymden än vad det finns sandkorn på vår planet känns det inte ens värt att tänka på hur stor rymden egentligen är. Man blir snurrig av mindre.

Det finns fler stjärnor är vad det finns sandkorn på jorden. Det vill säga över 7 500 000 000 000 000 000 stjärnor åtminstone.

Vatten i tre former…

Jorden är den enda platsen i vårt solsystem som vi vet där vatten finns i tre olika former; flytande, fast och ångande.

10 fakta du antagligen inte visste om Merkurius

10 fakta du antagligen inte visste om Merkurius

Merkurius är den innersta och minsta planeten i solsystemet, vilket innebär att det är den planet som ligger närmast solen. Dess omloppstid runt solen av ungefär 88 dygn. På grund av sin närhet till solen är den väldigt svår att observera från vår planet, och kan i...

10 fakta du antagligen inte visste om planeter

10 fakta du antagligen inte visste om planeter

Rymden - och framför allt andra planeter - är något som alltid har fascinerat oss människor. Och det är egentligen först nu under de senaste decennierna som en ordentlig forskning har kunnat få fart, tack vare ny teknik. Så sent som 1992 upptäckte vi de första...

10 fakta du antagligen inte visste om Apollo 11

10 fakta du antagligen inte visste om Apollo 11

Apollo 11 har antagligen de flesta hört talas om – den första bemannade rymdfärden som landade på månen. Månlandningen innebar inte bara en milstolpe för NASA och världen i sig – utan blev också avgörande milstolpe mellan USA:s och Sovjetunionens rymdkapplöpning....