10 fakta du antagligen inte visste om våren

Även om vissa delar av vårat avlånga land fortfarande har snöprydda marker kan man inte neka till att våren har kommit. En del har sett vårblommor blomma för fullt, andra har sett småkryp och andra djur som tittar upp när värmen börjar att komma. Fler och fler visar sig ute och hundpromenaderna börjar bli längre och längre. Har du hunnit njuta av vårsolen vid en solvägg ännu? 

Här är tio fakta om våren som du antagligen inte hade en susning om!01) Enligt en studie gjord av Facebook är det mest sannolikt att par bryter upp under våren – och även två veckor före julafton. Den period där det är som minst uppbrott är tiden vid juldagen och från augusti till oktober.

02) Medan våren ger nytt liv till blommor och ett varmare väder kan det dock vara den värsta tiden för barn att födas på. En storskalig studie, gjord i flera länder, har påvisat att barn som föds på våren är mer benägna att utveckla schizofreni, bipolär sjukdom, depression och anorexi.

03) På vårens första dag skulle en person vid Nordpolen se solen gå upp över horisonten och därefter ha sex månaders oavbrutet dagsljus. En person vid Sydpolen skulle dock inte ha lika kul och får istället vänta sig sex månader av mörker.

varen1

04) Våren kommer nästan alltid den 20 mars eller 21 mars, men ibland även den 19 mars. Anledningen till detta är att dagjämningarna och solståndet inte alltid kommer på samma dag då jorden inte cirkulerar runt solen på exakt 365 dagar.

05) En studie har visat att åtminstone i ”Colorado Rocky Mountain”-regionen börjar våren i genomsnitt cirka tre veckor tidigare än det gjorde på 1970-talet.

06) De tidiga egyptierna byggde Sfinxen så att den pekar direkt mot den uppgående solen på vårdagjämningen.

07) Under våren är fåglar mer högljudda när de sjunger för att locka partners och skrämma bort eventuella rivaler. Låter i och för sig som en vanlig lördag för mig.

varen2

08) Medan december månad är den mest populära tiden att förlova sig, så är senvåren (juni) och hösten (september) de mest populära månaderna för att gifta sig.

09) Studier har visar att det finns en regelbunden säsongsvariation i spermiekvaliteten. Spermiekoncentrationen är som högst på våren och som lägst under hösten.

10) Tycker du att dina barn håller på att växa om dig så fort det blir lite varmare ute? Det finns faktiskt en naturlig anledning till det, då barn växer faktiskt snabbare under våren än under andra tider på året.

 

Läs även
globaluppfokus
10 fakta du antagligen inte visste om global uppvärmning

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar