10 fakta du antagligen inte visste om vargar

Varg, gråvarg eller ulv (Canis lupus på latinska) är ett rovdjur vars utbredningsområde sträcker sig över stora delar av världen – bland annat i våra nordiska länder. Vargen är det största vilda hunddjuret och en fullvuxen varg väger vanligen mellan 30 kg till 50 kg (ungefär som en tysk schäferhund). Vargen är dessutom en stamfader till hunden. Men allt det här kanske du redan hade koll på? Har du koll på det nedanför, då?01) För att en liten nyfödd vargunge ska kunna urinera måste mamman massera den nyfödda med sin varma tunga på dess mage.

02) Under vikingatiden var det hög status att bära vargpäls under strider och dricka vargblod före. Det sades att man på så vis fick en riktig varganda i kroppen.

03) De äldsta målningarna av vargar finns i grottor i södra Europa, och är daterade hela 20 000 år F.Kr.

vargar1

04) Har du funderat på att skaffa en varg som den ultimata vakthun…vargen? Tänk om! En varg skulle vara en usel husvakt, då den ofta är rädd och osäker för det okända och hellre springer sin väg än att bemöta faror.

05) Vargar har en tendens att gärna springa på sina tår (eller ja, tassar). Detta för att kunna stanna eller svänga snabbt, och dessutom för att slippa blöta ner tassarna allt för mycket.

06) Det sägs att hundar kan känna lukt bra, och likaså gäller det vargarna. En varg har cirka 200 miljoner luktceller. Det här kan jämföras med människans luktceller, som ”bara” är på cirka fem miljoner. En varg kan känna lukten av ett annat djur från hela 1,6 kilometers avstånd (!).

07) När en valp föds har de blå ögon. Först när de blir uppemot åtta månader blir deras ögon gulfärgade.

vargar2

08) En hane och en hona brukar hålla ihop hela livet ut. De är hängivna föräldrar och står för avancerade familjeband.

09) Under vissa förhållanden kan vargar höra så långt som en mil bort i skogen och 1,6 mil på den öppna tundran.

10) En riktigt hungrig varg kan trycka i sig cirka nio kilo kött under en enda måltid. Det är motsvarande som att vi människor skulle trycka i oss 100 hamburgare under en och samma sittning.

 

Läs även
hundarprofil1
10 fakta du antagligen inte visste om h
undar (del 1)

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar