10 fakta du antagligen inte visste om Vatikanstaten

Mikrostaten Vatikanstaten är belägen som en enklav i den italienska huvudstaden Rom och upprättades 1929. Påven har sitt ämbte som kyrkans högsta ledare genom att han företräder ”Heliga stolen”. Det är genom ”Heliga stolen” som kyrkan upprätthåller diplomatiska relationer med andra stater och internationella organisationer. Ja, allt detta visste du säkert redan om Vatikanstaten. Men visste du dessa tio livsviktiga fakta?

01) År 1997 tog Vatikanstaten Pokemon i försvar när det kritiserades för att vara en pro-evolution av andra kristna grupper.

02) Påven Benedictus XVI anklagades för konspiration för att täcka över sexuella övergrepp i USA. På Vatikanens begäran beviljade president George W. Bush honom åtalsimmunitet.

03) Alla nationer i världen har lagar om skilsmässa förutom Filippinerna och Vatikanstaten. Där finns inget förfarande om skilsmässa och i dessa två länder tillåts endast annullering av äktenskap. Där gäller det att gifta sig med rätt partner!

vatikanstaten1

04) När en journalist oskyldigt frågade Johannes XXIII hur många människor som arbetar i Vatikanen, fick han till svar av en skämtsam påve: ”Ungefär hälften av dem.”

05) ”The Institute for Works of Religion”, även känt som ”Vatican Bank” ligger i Vatikanstaten och bedriver en världsomfattande finansiell verksamhet. En av bankomaterna finns med förinstallerade instruktioner på latin, och är ensam i sitt slag att erbjuda just detta språk.

06) Vatikanstaten har installerat över 7.000 lysdioders för att belysa Michelangelos takmålning av Sixtinska kapellet. Tack vare detta är målningen nu mer synlig än någonsin tidigare under sin 500-åriga historia.

vatikanstaten2

07) Vatikanstaten har världens högsta brottslighet statistiskt sett. Ja, du läste rätt. Mikrostatens justitiedepartement hade under år 2006 brottats med 341 civila och 486 brottsmål. I en befolkning på 492 personer innebär det att det är 1,5 fall per person. Det vill säga ungefär tjugo gånger mer än Italiens sifrror.

08) Galileo placerades i husarrest av de heliga ledarna i Vatikanen fram till sin död 1642. Allt Galileo gjorde var att försvara sina åsikter om att jorden inte är centrum för universum. Inte förrän 1992 erkände Vatikanstaten formellt att de hade fel medan Galileo hade rätt. Pinsamt?

09) Popgruppen Beatles blev fördömda av Vatikanen när John Lennon sade att de var mer populära än Jesus. När Beatles officiellt blev förlåtna svarade Ringo: ”Sade inte Vatikanen att vi var satanistiska eller möjligen satanistiska, och de vill ändå förlåta oss? Jag tror Vatikanen har mer att prata om än Beatles.”

10) Vatikanstaten har ett nationellt fotbollslag. Däremot är de inte medlemmar eller godkända av FIFA.

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar