10 fakta du antagligen inte visste om vatten

Vatten kan tyckas vara ett onödigt ting, men utan dess existens hade inte vi funnits till – eller något levande alls på vår jord, rättare sagt. Cirka 75% av vår yta på jorden består av vatten, men allt är inte drickbart. Här följer tio fakta som du inte kunde tro om något så självklart och vardagligt för många av oss.

01) Det består cirka 1,5 miljarder kubikkilometer av vatten på jorden. Det blir en hel del badkar att fylla.

02) Om allt vatten på jorden skulle fördelas jämt över planetens yta skulle djupet vara 3,700 meter.

03) Man kan tro att vattnet är en självklarhet för alla, men så är inte fallet. Bristen på rent och fräscht vatten är stor, speciellt i u-länder. 97% av allt vatten är saltat, 2% är instängt under polarisar och endast 1% av allt vatten är drickbart och fräscht. Men med tanke på hur många som faktiskt har tillgång till rent vatten kan man kanske lägga en tanke på hur mycket vatten vi egentligen har här på vår kära jord.

vatten1

04) Det största kända moln av vattenånga upptäcktes av NASA i närheten av ett svart hål 12 000 000 ljusår från oss ute i rymden. Det fanns 140 triljoner gånger mer vatten i det molnet än vad vi har på hela vår jord.

05) Antarktis har varit täckt av is och snö i över 30 000 000 år. Man räknar med att det består av cirka 10 000 triljoner ton av snö och is.

06) Det finns hela 16 olika typer av faser för is. Alla dessa faser har ett unikt kristallmönster och struktur.

07) Människan dricker i snitt 1 000 liter vatten årligen.

vatten2

08) Varmt vatten fryser snabbare till is än kallt vatten. Detta kallas för Mpemba-effekten, och ingen vet riktigt varför det är på så vis, även om hundratals olika teorier finns.

09) Duschar du ofta? Då kanske du bör tänka till. I snitt går det åt cirka 200 liter av vattnet per duschtillfälle. Hela åtta liter vatten går åt när du spolar i din toalett, och ungefär lika mycket när du låter kranen rinna när du borstar tänderna. Med andra ord, tänk på hur du använder ditt vatten.

10) Cirka 3,4 miljoner människor dör årligen av vattenrelaterade orsaker.

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar