1
1 poäng

Vegetarianism är en näringslära enligt vilken endast vegetabiliska livsmedel bör ätas, vilket innebär att en person som är vegetarian av etiska, religiösa, estetiska, miljörelaterade, hälsogrundade eller andra skäl inte intar animaliska produkter (vissa undantag kan göras för produkter som kan erhållas från levande djur). I dessa sammanhang ses svamp ofta som ett vegetariskt födoämne, trots att det biologiskt tillhör svampriket och inte växtriket. Begreppet vegetarism avser främst kosten men det är inte ovanligt att en vegetarian även väljer att avstå från att använda animaliska produkter såsom läder, skinn och ull. Vegetarism myntades 1847 på ett möte hos den första föreningen för vegetarianer i Ramsgate, England. Ordet är bildat ur latinets vegetabilia, dvs grönsaker.

Med detta sagt kommer här tio fakta som du kanske inte kände till om vegetarism sedan tidigare!

En av den första kända vegetarianen…

En av de första och mest kända vegetarianer var den grekiske filosofen och matematikern Pythagoras (mest känd för Pythagoras sats), som levde 580 år före Kristus. Termen ”Pythagoras diet” användes vanligen för en växtbaserad kost fram tills termen ”vegetarianism” myntades på 1800-talet.

Skillnad på vegetarian och vegan…

För att förstå bättre vad vegetarism handlar om, måste man förstå att det finns flera typer av vegetarianer. Den mest strikta typen kallas veganer. Veganer undvika inte bara kött, utan också alla produkter som kommer från djur.

Ordet vegan myntades 1944…

Ordet vegan är härledd från vegetarian. Den användes först år 1944 när Elsie Shrigley och Donald Watson tyckte att det ingick för många animaliska biprodukter och inte omfattade en helt växtbaserad kost i produkter som fanns i livsmedelsbutikerna.

Det är den vanligaste anledningen till vegetarianism…

Människor blir vegetarianer av en uppsjö olika anledningar; bland annat på grund av hälsa, politiska, miljömässiga, kulturella, estetiska och även ekonomiska skäl. Men den vanligaste orsaken till vegetarianism grundar sig på etiska invändningar mot djurplågeri.

Ökar kroppens ämnesomsättning…

Vetenskapliga studier har upprepande gånger visat att en vegetarisk kost ökar kroppens ämnesomsättning, vilket hjälper kroppen att bränna fett och kalorier upp till 16% snabbare än de som äter kött under en daglig basis.

Studier har visat att det är sundare med vegansk kost…

The China Study” är en bok som baserades på en tjugoårig studie som jämförde dödligheten hos köttätare och vegetarianer. Enligt boken var invånare i länder som åt mer kött mer benägna att ha högre dödlighet av ”västerländska sjukdomar”, medan de länder som åt mer växtnäring var friskare.

Men det är inte bara guld och gröna skogar…

Oturligt nog för vegetarianer är vitamin B12 en av de få näringsämnen som kommer endast från animaliska källor. Forskning har visat att en brist på vitamin B12 kan leda till benskörhet.

Den stora myten om proteiner…

Tvärtemot vad många tror, har många studier visat att vegetarianer har endast något lägre proteinintag än de som äter kött. Samma studier bekräftar att vegetarisk kost ger tillräckligt med protein om de innehåller en mängd olika vegetabiliska källor.

Benjamin Franklin var känd vegetarian…

Benjamin Franklin (på bilden nedanför) var en av de första och mest kända amerikanska vegetarianen, och han var den som introducerade tofu till landet under 1770-talet. Dessvärre för det vegetariska samhället blev han på senare år åter köttätare igen.

Kött och män går uppenbarligen hand i hand…

En brittisk studie har påvisat att vegetariska män ses som mindre manliga och macho än de som äter kött, även i ögonen hos vegetariska kvinnor. Dr Steven Heine, på University of British Columbia, berättade för magasinet ”Appetite Journal” att kött och män alltid har gått hand i hand.


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
1
fun
geeky geeky
1
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
0
win