10 fakta du antagligen inte visste om Vietnamkriget

Vietnamkriget varade mellan 1955 – 1975 och utspelade sig under kalla kriget. Konflikten hade sin bakgrund i det tidigare Indokinakriget under åren 1946–1954, som ledde till Vietnams delning längs sjuttonde breddgraden. Under krigsåren fick Nordvietnam stöd från Sovjetunionen och Kina, medan Sydvietnam stöddes av USA. Segern tilldelades Nordvietnam och kritiken var massiv mot USA:s intågande till den vietnamesiska konflikten. Här följer tio viktig fakta som du bör känna till om den långt varade konflikten.  01) Under slutet av Vietnamkriget skickade besättningen på fartyget USS Midway ner helikoptrar för tiotals miljoner dollar rätt ner i havet. Detta för att Cessna skulle kunna landa på fartyget med evakuerade och skadade soldater.

02) Hugh Thomson, mannen som under Vietnamkriget landade en helikopter i skottlinjen för att konfrontera och stoppa amerikanska trupper som vid den tidpunkten hade skjutit ihjäl nära 500 obeväpnade civila i My Lai-massakern, märktes som en förrädare av den amerikanska kongressen och beordrades att aldrig tala om händelsen offentligt.

03) Slinkys (se bild nedanför) användes i Vietnamkriget som mobilradioantenner. De slängde Slinkys över grenar för att utöka räckvidden på sina radioapparater.

vietnamkriget1

04) Under Vietnamkriget flydde uppskattningsvis 125 000 amerikaner till grannlandet Kanada för att undvika militärtjänst. Ungefär hälften återvände till USA när president Carter, under sin första dag på kontoret, beviljade dem amnesti.

05) Peter Citron, som blev tilldelad en ”Medal of Honor”-medalj av den amerikanska kongressen, var hög på marijuana när han på egen hand slogs mot två vågor av vietnamesiska soldater och dessutom drog en sårad soldat till säkerhet.

06) Under kriget fanns det en amerikansk specialstyrka som kallades för ”Tiger Force”. Den här styrkan brukade skära av öronen på sina offer för att göra halsband av dem.

07) Silvertejp användes flitigt under krigets gång för att reparera helikoptrars rotorblad. Känns tryggt.

vietnamkriget2

08) En landmina gjort av flytande material uppfanns under Vietnamkriget , som hälldes på marken för att bilda en mina. Bäst av allt var att den självinaktiverades efter fyra dagar, för att hålla barn säkra från att springa på sprängladdade minor.

09) Ett flygbefäl skapade under kriget en ”underground”-radiostation på baksidan av en vietnamesisk bordell, där han spelade hårdrock, gjorde vulgära skämt och öppet motsatte sig kriget. Radiostationen sändes på kanal 69.

10) En amerikansk krigsfånge tvingades att ställa upp i en presskonferens där han fick förklara att de behandlades väl av vietnameserna. Han lyckades förmedla sanningen genom att blinka ”tortyr” i morsekod.

BONUS) ”Vietnamkriget” kallas för ”Amerikakriget” i Vietnam.

 

Läs även
krigsfangarfokus
10 fakta du antagligen inte visste om krigsfångar

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar