10 fakta du antagligen inte visste om Vita Huset

En av världens kanske mest intressanta byggnad. Vad sker i huset bakom det stora skyddsstaketet? Kan det ibland hända att presidenten äter frukost iförd endast kalsonger? Eller leker presidentens barn kurragömma i alla rum? Vad får man för frukost? Ja, det är mycket man vill veta, men här är åtminstone tio fakta du absolut vill veta om Vita Huset.

01) Teddy Roosevelt var inbiten boxare och blev den första i USA att någonsin få ett brunt bälte i judo.

02) 1970 lät Jimmy Carter en fånge som dömts för mord att få arbeta på guvenörens herrgård för att avtjäna sitt straff. Han blev så mäkta imponerad att när han valdes till president år 1976 lät han frivilligt vara hennes övervakare och låta henne fortsätta arbeta i Vita Huset. Hon blev på senare år frikänd.

03) År 1974 stal en amerikansk soldat en helikopter och flög till Vita Huset i Washington DC. När han svävade ovanför den södra delen av byggnaden tvingades han ner och fick som följd bara ett års fängelse och 2.400 dollar i böter.

vitahuset1

04) Benjamin Harrison, den 23:e presidenten i USA, var första presidenten med elektricitet i Vita Huset. Trots detta rörde han aldrig någonsin en strömbrytare för att tända eller släcka ett ljus, då han var rädd över att han skulle få elchocker.

05) Jimmy Carter lät installera solpaneler på Vita Huset under sin mandatperiod. När Ronald Reagan blev president plockade han ner dem igen. Men 2013, när president Barack Obama, tog över ämbetet sitter dem åter på taket.

06) Under ombyggnaden av Vita Huset framkom en myt. Myten bestod av att vit färg används för att maskera brännskador som hade uppstått under eldsvådor. Därav fick huset sitt namn – Vita Huset.

vitahuset2

07) Vita Huset består av 132 rum och 35 badrum. Inte nog med det, att tillgå finns också 412 dörrar, 147 fönster, 28 eldstäder, åtta trappor, tre hissar, fem heltidsanställda kockar, en tennisbana, en bowlinghall, ett biorum, en simbassäng och en pytteliten golfbana. Någonstans att hänga hatten, med andra ord.

08) President Obama med fru lät installera en biodling på Vita Husets mark. Honungen fick användas av Vita Husets anställda kockar.

09) En man försökte att störta ett flygplan i Vita Huset 1994 för att döda presidenten. Han missade dock och störtade på gräsmattan jämte. Dessutom visade det sig att presidentfamiljen inte ens var hemma när det hela hände. Misslyckat?

10) Teddy Roosevelt har tidigare haft världsrekordet för att genomföra flest handskakningar under en och samma dag. Rekordet kom upp till 8510 styck och blev till under en mottagning i Vita Huset.

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar