10 fakta du antagligen inte visste om vitaminer

Utan vitaminer skulle vi människor och djur aldrig kunna leva. En vitamin är ett organiskt ämne som i mindre mängd utgör ett väsentligt, det vill säga livsnödvändigt, näringsämne för en levande organism. Vitaminer kan inte syntetiseras i tillräckligt stor mängd av organismen själv utan måste tillföras via födan. Brist på någon vitamin ger upphov till specifika bristsjukdomar. Vitaminer för människan är 13 till antalet och kan delas in i två kategorier; vattenlösliga och fettlösliga. Överskottet av de fettlösliga kan lagras i kroppsfettet medan de vattenlösliga försvinner med urinen. Man brukar ofta få höra att det och det vitaminet är bra för dittan och dattan, men hur mycket kan du egentligen om vitaminer? Här är tio fakta som du antagligen inte kände till om ämnet!
01Det tog oss bara 28 år att upptäcka alla vitaminer…
Alla våra vitaminer tog människan bara 28 år att upptäcka och identifiera. Det första vitaminet, vitamin A, upptäcktes år 1913 och det sista, folsyra, upptäcktes under år 1941

02Apelsiner innehåller inte mest C-vitamin…
Har du köpt brustabletter med C-vitamin någon gång? Förpackningarna brukar ofta pryda apelsiner, som gjort sig känt för att innehålla en stor mängd vitamin C. Men i själva verket är apelsiner långt ifrån den frukt som innehåller mest av vitaminet. Exempelvis innehåller både kiwi och jordgubbar hela dubbelt så mycket C-vitamin än vad apelsiner gör!

vitaminer1

03Isbjörnars lever innehåller kopiösa mängder A-vitamin…
Isbjörnars lever innehåller så mycket vitamin A att utgången med största sannolikhet är dödlig för en människa som bestämmer sig för att äta den.

04

Förvara dina vitaminer i ett svalt utrymme…
Majoriteten av alla vitaminer försämras om de blir exponerade för ljus eller värme. Så se till att du håller dina vitaminer och tillskott på en sval och mörk plats.

vitaminer2

05Vitamin E är en uppsättning av fettlösliga vitaminer…
E-vitamin är inte ett näringsämne, utan ett samlingsnamn för en uppsättning av åtta fettlösliga vitaminer med antioxidativa egenskaper.

Fortsätt läsningen på nästa sida >>
Nästa sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar