10 fakta du antagligen inte visste om vitaminer

06Estländarna älskar att sjunga…
Fisk är rikt på Omega-3″, har du med stor sannolikhet fått höra tusentals gånger. Och ja, det stämmer. Men den korrekta termen för Omega-3 och Omega-6 är egentligen vitamin F.

07

Ett dagligt intag av B- och C-vitaminer är viktigt…
Eftersom både B- och C-vitaminer utsöndras genom ditt urin är det oerhört viktigt för din kropp att dagligen ersätta de vitamin som du har förlorat. För dig som inte får dina dagliga vitaminer genom kosten är kosttillskott i form av brustabletter att rekommendera. Vitamin B hjälper din kropp att producera energi, medan vitamin C hjälper till att producera kollagen, som fungerar som ett superlim och håller ihop cellerna i din kropp.

vitaminer3

08Vitamin C hjälper din kropp att läka…
Om du skulle slå dig och få ett sår, eller kanske till och med bryter ett ben i din kropp, är det kroppens C-vitamin som hjälper till så att allt läker ordentligt. Därför är ett dagligt intag av vitaminet oerhört viktigt.

09

B2-vitamin används också som färgämne…
Tack vare den gul-orange färgen som vitamin B2 (riboflavin) innehåller, används det också flitigt som färgämne till bland annat både mat och bakelser.

vitaminer4

01020 minuter i solen räcker…
Här i Sverige brukar vi ge nyfödda bebisar tillskott av vitamin D. Detta för att solen inte alltid lyser i vårat avlånga land, som utsöndrar det viktiga vitaminet. Men visste du att det endast krävs att vistas utomhus en solig dag i tjugo minuter för att få kroppens dagliga dos av D-vitamin?
Läs även
vaccinimmunfokus
10 fakta du antagligen inte visste om vaccin och immunitet

Föregående sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar