10 fakta du antagligen inte visste om vithajar

Ett av världens mest fruktade djur hos människan, vithajen, tillhör den största rovfisken på jorden. Vithajar tillhör den grupp som är regionalt heteroterm, vilket innebär att den till viss del kan reglera sin kroppstemperatur genom tre styck värmereglerare och upprätta en högre temperatur även i kallare vatten. Detta gör vithajen till en utmärkt jägare, och här följer ytterligare tio fakta du bör veta om vithajen innan du tar dig en simtur i exempelvis Sydafrika. 

01) Den största infångade vithajen någonsin var 6,4 meter lång och vägde hela 3,312 kg. Den fångades in utanför Cojimar, Kuba. Med tanke på att en vithaj i snitt blir mellan 3,5-4,6 meter lång bör detta ses som något extraordinärt.

02) Trots att en vithaj fångats in på över sex meter är den inte havets största haj. Däremot är det den största rovhajen som vi känner till.

03) Till skillnad från många andra djur och fiskarter mognar vithajen sent. En hane blir könsmogen vid 8-10 år medan honan kan bli dräktig först vid 14-16 års ålder.

vithaj1

04) Vithajen är utbredd över hela världens hav, förutom vid polarcirkeln. Där är det för kallt även för hajar.

05) När honan fött sina ungar bryr hon sig inte om att se efter dem alls. Ungarna är helt utlämnade och får klara sig helt på egen hand – eller fena.

06) Det är ingen fråga om att de är snabba simmare. I jägarläge kan de simma i upp till 60 km/h.

07) Den stackars fisk eller människa som möter sitt öde i en vithajs mun har en mindre sannolikhet att överleva, då de är utrustade med cirka 300 tänder, som sitter i sju olika lager. Huga!

vithaj2

08) Det sker mellan 5-10 attacker på människor om året, men lyckligtvis står vi människor ändå inte på vithajens meny. Forskare är ganska överens om att människan oftast blir bitna av hajens nyfikenhet och att de bara vill ta ett ”smakbett” för att kolla vad vi är för något, innan de sedan simmar vidare i havet.

09) Vithajar har ett nästan sjukligt bra luktsinne och kan känna lukten av en flock valar på över två mils avstånd. De kan även känna en droppe blod på en yta av 100 liter vatten. Det gäller att inte få näsblod när man är ute och dyker med andra ord.

10) Vithajar tillhör toppen av näringskedjan, vilket innebär att det är oerhört sällsynt att en vithaj blir uppäten av något annat djur. Däremot, sorgligt nog, är arten utrotningshotad tack vare oss människor på grund av allt hajfiskande och vår påverkan på miljön.

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar