10 fakta du antagligen inte visste om vulkaner

Ordet vulkan kommer ursprungligen från ”Guden av eld” som hette ”Vulcan”. Man kan minst sagt säga att vulkaner är både ett häftigt och vackert miljöfenomen, men kan också vara en stor fara både för oss människor och djur. Här följer tio fakta som du antagligen inte visste om jordens vulkaner. 

01) Mellan 10-20 vulkaner får dagligen utbrott någonstans i världen. Vi får tacka högre makter för att majoriteten är väldigt små och inte påverkar oss något vidare.

02) Man kan lätt tro att alla vulkaner sprutar eld och lava, men så är inte fallet alls. Jordens mest aktiva Vulkan, Antarctica, sprutar ofta ut iskristaller och är nära belagd U.S. Research Center på Antarktis. Det finns även en vulkan i Indonesien som sprutar blåfärgad eld.

03) Den 1 april 1974 observerades svart rök från vulkanen Mount Edgecumbe, Alaska. När en kustpilot tog en närmare titt såg han en gigantisk hög med bildäck som hade satts i brand, jämte branden hade någon även skrivit ”April, april” i snön. Snacka om ett påkostat och välplanerat aprilskämt.

vulkaner1

04) På 1600-talet hade en vulkan ett stort utbrott i Peru. Efterspelet av vulkanutbrottet påverkade Rysslands odlingar och cirka 2,000,000 ryssar dog av svält.

05) De japanska myndigheterna har byggt ett högt stängsel runt vulkanen Mount Mihara för att förhindra folk som vill ta självmord. Genom årens gång har över 2,000 japaner tagit sitt liv genom att hoppa från vulkanen.

06) Du känner väl till konstverket ”Skriet” som målades av norska Edvard Munch? Du har säkert också lagt märke till den rödfärgade himlen, va? Många experter tror att den är rödfärgad på grund av ett vulkanutbrott som skedde på Krakatoa Volcano i Indonesien och rödlade hela himlen.

07) År 1986 orsakade ett vulkanutbrott i Kamerun ett gigantiskt moln av koldioxid som orsakade 1,746 människors död inom loppet av bara några minuter.

vulkaner2

08) 80% av jordens alla vulkanutbrott sker under havets ytor.

09) Vulkaner kan också orsaka elektrisk spänning och avge blixtrar över 3,2 km långa.

10) Italien är det enda land i Europa med aktiva vulkaner som anses vara en fara.

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar