10 fakta du antagligen inte visste om Wales

06Känd walesare…
Anthony Hopkins, känd skådespelare som kanske bäst känns igen i rollen som Hannibal Lecter från filmen ”När Lammen Tystnar”, är från Wales. Han föddes i Margam, West Glamorgan år 1937.

07

Walesiskt guld för den brittiska kungafamiljen…
Den brittiska kungafamiljen använder walesiskt guld för sina vigselringar. Denna tradition fortsatte i det kungliga bröllopet 2011 av hertigen, den kommande prinsen av Wales, och hertiginnan av Cambridge.

08Festivaltradition sedan 1176…
Varje år arrangeras Eisteddfod, en poesi-, litteratur- och musikfestival, runt om i landet Wales. Vad som kanske är mest fascinerande med festivalen är att den har hållit på sedan Lord Rhys höll den för första gången på Cardigian Castle år 1176.

09

Macgregor, O’Reilly och Ab Evan…
I äldre tid hade walesarna det för keltiska folk karakteristiska tillägget ”Ab” till efternamnet, i Skottland Mac” som i ”Macgregor” och på IrlandO” som i ”O’Reilly”. Det walesiska ”Ab” förbjöds av den engelske kungen, men lever kvar i namn som ”Bevan”, ursprungligen ”Ab Evan”.

Historian bakom flaggan…
Den walesiska flaggan av rött, grönt och vitt erkändes officiellt först år 1959. Draken påstås ha kommit från en Arturisk legend som handlade om trollkarlen Merlins vision om en röd drake som kämpar mot en vit drake. Detta utgjorde förvisso slaget mellan de inhemska britterna (röda) och saxonernas inkräktare (vit). Den röda draken vann och den gröna och vita hänvisades till Tudors hus.
Läs även

10 fakta du antagligen inte visste om Storbritannien

Föregående sida
PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar