10 fakta du antagligen inte visste om Walt Disney

Walt Disney grundades av mannen med samma namn, som föddes 1901 och dog år 1966. Idag producerar Disney filmer på löpande band, men under årens gång har företaget lyckats skapa en stor drös av karaktärer som spelat in i mångas barndom – och kanske gör än idag. Antalet Oscars© som de totalt vunnit för sina filmer börjar bli oräkneligt. Här är tio överraskande punkter som du bör känna till om företaget som får barn och vuxna att skratta världen över!01) Tre av de fem största filmerna som ekonomiskt floppat (”Milo mot Mars”, ”The Lone Ranger” och ”John Carter”) i Walt Disneys historia har producerats av Disney för en total förlust av 366 000 000 dollar. Det lär ha svidit.

02) Alla de Disneyfilmer som producerades under 1990-talet är från en period som kallas för ”Disneyrenässansen”, och ansågs ha börjat med ”Den Lilla Sjöjungfrun” (1989), och slutade med ”Tarzan” (1999), där Disney tjänade totalt 3,9 miljarder dollar världen över. Det är kul när det går bra för andra, eller hur är det man brukar säga?

03) Grundaren för Walt Disney, som givetvis också bekant heter Walt Disney, gav sin städerska aktier i företaget varje år i form av julklappar. Städerskan gick minst sagt bort som miljonär när tiden var inne för henne.

kalleanka2

04) En film med titeln ”Escape from Tomorrow” (2013) spelades in helt och hållet på Disney World, utan att Disney ens visste om det. Skådespelarna fick läsa sina manus med hjälp av mobiltelefoner för att hålla sig diskreta. Men visst tusan lyckades man!

05) Disney Channel accepterar inte någon annons som inte tillhör företaget eller dess dotterbolag. De enda reklam som det sänds för sina egna föreställningar och produkter.

06) Författaren P.L. Travers bakom ”Mary Poppins” hatade filmatiseringen av sin bok så mycket att hon tillbringade större delen av premiären gråtande och vägrade att låta Disney röra resten av serien.

07) Walt Disney World är den största konsumenten av fyrverkerier i hela USA. Parken avfyrar också sina fyrverkerier med komprimerad luft i stället för krut. Detta för att minska röken och få bättre höjd och tajming på raketerna.

waltdisney2

08) Disney anlitade elva dvärgar på premiären av ”Pinocchio” för att klä upp som karaktärer från filmen och hälsa barnen välkomna. Dvärgarnas betalning bestod av mat och vin för dagen. Detta uppskattades inte och på eftermiddagen fanns det elva nakna dvärgar, som sprang runt skrikande bland publiken.

09) Det finns faktiskt ett alternativt slut till ”Lejonkungen”, där Scar besegrar Simba genom att kasta honom från klippan mot hans död. Därefter uppstår en brand, och Scar skrattar maniskt medan han brinner ihjäl. Slutet kanske du inte känner igen? Tänkte väl det, för Disney ansågs nämligen det här slutet ”alltför mörk” för en Disney-film.

10) Walt Disney var så angelägna om att Robin Williams skulle göra rösten för anden i ”Aladdin” att de gjorde en scen med anden och en av Robin Williams tidigare skådespeleri. Herr Williams blev så imponerad att han omedelbart accepterade rollen.

BONUS) Robin Williams fick bara 75 000 dollar för sin medverkan i ”Aladdin”. ”Bara?!”, kanske du tänker, men med tanke på att filmen drog in över 200 000 000 dollar kan det tyckas snålt. Williams fick dock en äkta Picasso-tavla av Disney för att visa sin uppskattning. Alla var nog nöjda i slutändan.

 

Läs även
kalleankafokus
10 fakta du antagligen inte visste om Kalle Anka

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar