10 fakta du antagligen inte visste om terrorattentatet mot World Trade Center

Nästan alla minns vi vad vi gjorde i samma ögonblick som terroristattackerna skedde mot World Trade Center, som resulterade i att tvillingtornen slutade i en enda stor ruin. Flaggan på halv stång hissades världen över och alla var i chock. Men trots hemskheterna så gömmer sig också en hel del intressant fakta bakom attacken. 10fakta.se har listat det du behöver veta. 

01) Efter attentatet skrev nyhetstidningen New York Times en enskild artikel om samtliga offer som förlorat sitt liv i samband med attacken.

02) Al-Qaidas huvudsakliga mål var från början inte World Trade Center utan nukleära elkraftverk i USA. De valde dock till slut att inte utföra sina attacker mot dessa då ”situationen hade kunnat bli ohållbar”. Istället valde de landmärken för USA som hade stor betydelse för landet.

03) Efter arbetet av att ta bort 1,4 miljoner ton skräp från de förfallna skyskraporna kunde man under allt bröte upptäcka och ta tillvara på totalt 19,435 mänskliga kroppsdelar.

WTC1

04) Den kvinna som gjorde sig mest berömd efter att ha överlevt terroristattacken, och dessutom var ordförande i en stödgrupp för de drabbade, visade sig vara en enda stor bluff. Kvinnan hade inte ens befunnit sig i New York City när attacken ägde rum. Allt för lite tid i rampljuset.

05) En månad innan attackerna fick dåvarande presidenten George W. Bush mottaga information från en intern grupp över landets säkerhet att en eventuell terroristattack inom en snar framtid kommer att äga rum. I rapporten framgick det även att World Trade Center var ett högst sannolikt mål.

06) När räddningsarbetet satte igång skickades utbildade hundar till ruinerna för att leta efter överlevande. Det visade sig att så få överlevt attacken mot World Trade Center att hundarna trodde de gjorde något fel när de inte kunde hitta några levande. Därför fick de gömma en massa människor som fejkade skador bland allt förfall för att hålla hoppet hos hundarna vid liv.

07) Inte nog med alla människor som förlorade sina liv i terroristattentatet, eller de anhöriga som förlorade en syster, sitt barn, sin pappa eller annan närstående. Även konst som fanns i skyskraporna för motsvarande 100,000,000 dollar gick förlorat. Bland annat en äkta målning av Pablo Picasso.

WTC2

08) Michael Jackson hade ett möte inbokat i ena tvillingtornet den 11 september men råkade försova sig. Likaså hade skaparen av Family Guy en bokad biljett på ett av flygplanen som flög in i ena skyskrapan. Han kom dock tio minuter för sent till flygplatsen och missade därför sin avgång.

09) I augusti rapporterade skådespelaren James Woods att han upplevde fyra av sina medpassagerare i flygplanet som suspekta och avvikande. Myndigheterna gjorde dock inget åt detta, och i efterhand har de fyra avvikande männen visat sig vara några av alla de terrorister som bara en månad senare kapade flygplan för att begå sina terroristbrott.

10) Det här var dock inte den första terroristattacken mot World Trade Center. 1993 exploderade en bomb i ena skyskrapan som dödade sex personer.

Bonus) Tack vare attackerna mot World Trade Center sänktes också stadens värde med hela 30,5 miljarder dollar.

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar