10 fakta du antagligen inte visste om yoga

Omkring år 400 f.Kr. sammanställdes en skrift, ”Yoga Sutra”, som gav yoga en specifik utformning med ett system av övningar. Sedan dess har yogan bara vuxit och vuxit, men först under människans senare tid har den också introducerats i västvärlden, och idag utför fler människor än någonsin yogan för att nå sitt inre lugn. Här är tio fakta som du bör känna till om träningsformen som ser så oerhört harmonisk ut.01) Svastikan (det välkända hakkorset som tyskarna använde sig utav under andra världskriget) är från början en yogasymbol, och betyder ”det som är förknippad med välbefinnande”.

02) ”Doga” är en typ av fysisk teknik där människor använder sig av yogan för att uppnå harmoni med sina husdjur. Ursprungligen kommer ”doga” från New York under år 2002 när Suzi Teitelman startade en yogakurs för hundar. Hade du kunnat tänka dig att göra detta tillsammans med din hund?

03) ”Hathayoga” är en typ av yoga som oftast praktiseras i den västerländska kulturen. ”Ha” betyder ”sol” och ”Tha” betyder ”måne”, och att utföra hathayoga är en form av att kombinera de båda kompletterande styrkorna.

yoga1

04) Aaron Starr lär ut ”Hot Nude Yoga”, det vill säga nakenyoda, i en studio i Chelsea. Klasserna består endast av män, och det finns bara två regler: ”inga kyssar och inget rörande på penisar”.

05) En mängd forskning har påvisat att yogan kan förbättra sexlivet och kan även förebygga och behandla sexrelaterade problem genom att öka den allmänna hälsan hos hjärt- och kärlsystemet.

06) Yoga kan förbättra dina orgasmer. Japp, du läste rätt. När en person får en orgasm drar bäckenbottenmuskulaturen ihop sig, som går mellan benen. I yogatermer kallas bäckenbottenmuskulaturen ”moola bandha”. Yogaträningen förstärker muskulaturen i bäckenbotten, vilket ger fördelar liknande ”kegelövningar”. Dessutom har en indisk studie påvisat att det också kan få dig till att ”hålla längre” under samlagen. Yoga låter som ett riktigt vinnande koncept, va?

07) Bara i USA rapporterades det 4 450 yogarelaterade skador under år 2006.

yoga2

08) Yoga har kallats för en av de första och mest framgångsrika produkter av globaliseringen.

09) Den hinduiska ledaren Swami Vivekananda (1863-1902) anses vara en nyckelperson med att föra yoga till den västerländska kulturen, och hans intåg till ”Religionsparlamentet” i Chicago år 1893 sägs ha inlett yogaevolution i västvärlden. Gruppen Beatles, speciellt George Harrison, gjorde också mycket för att införa yogan till västvärlden.

10) Alla kan vi nog vara överens om att yoga och hinduism är nära besläktade, och även om yoga kan associeras till religion är det inte en religion i sig. Yoga är oftast betraktat som en typ av andlighet.

 

Läs även
stressfokus
10 fakta du antagligen inte visste om stress

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar