10 fakta du antagligen inte visste om zebror

Hästar och zebror har ett ganska snarlikt utseende, men den kanske största skillnaden är att man rider på hästar, det gör man inte på zebror. Zebran är den enda grupp av vilda hästdjur som inte räknas som utrotningshotade, möjligen med undantag av arten grevyzebra. Här följer tio fakta du måste veta om zebror innan du hamnar på dödsbädden.

01) Man vet inte riktigt till hundra procent varför zebror har de svarta ränderna som de har på kroppen. Den gissning som forskare verkar mest överens om är att det skulle handla om någon sort av kamouflage. Men mönstret är lika unikt från zebra till zebra som våra fingeravtryck.

02) Zebrans öronrörelser visar vilket humör den är på.

03) Likt hästar står Zebror upp när de sover, och helst bara när de är trygga i sin flock.

zebror1

04) För att skydda sig från rovdjur rör sig zebror i stora flockar. Helst ser de till att vara beblandade med andra typer av djur också, som till exempel vildsvin. Detta för att stora grupper förvirrar lejon och andra djur som är färgblinda, och zebran känner sig tryggare med fler ögon och öron.

05) I antikens rom blev zebror tränade för att dra vagnar på romerska cirkusar. Romarna kallade zebrorna för ”tigerhästar” på grund av deras ränder.

06) Zebror ska inte underskattas och är ett smart djur. De är inte riktigt så snabba som hästar, men kan komma upp i hastigheter på upp till 65 km/h. För att undkomma lejon och andra för dem farliga djur springer de även oförutsett mönster och byter ständigt riktning.

zebror2

07) Zebror har ett otroligt bra seende. De ser, precis som vi, färger och deras vidvinkelsyn är dramatiskt mer utvecklat än hos oss människor.

08) Zebran är en växtätande art, men om mat eller vatten börjar ta slut kan de söka efter ny föda i över 290 mil.

09) Den indianska kulturen hänvisar till zebran som en symbol för balans och visshet för att visa vägen.

10) En zebramamma håller sitt nyfödda föl borta från alla andra zebror i ett par dagar. Men bara fram till fölet har lärt sig att känna igen sin mammas läten och utseende.

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar