10 fakta du antagligen inte visste om Zlatan Ibrahimovic

Igår fick Zlatan Ibrahimovic äntligen spela sin första officiella tävlingsmatch med sin nya klubb – Manchester United, när de tog sig ann Bournemouth på bortaplan. Och inte nog med detta, Zlatan lyckades dessutom peta in Manchester Uniteds sista mål, och slutresultaten blev hela 3-1 till Manchester! Den engelska Premier League har väckt ett större intresse hos den svenska befolkningen sedan vår svenska anfallare har stärkt ligan, och här är därför tio fakta som du kanske inte kände till om en av världens bästa fotbollsspelare!01) Att han var den störste man som någonsin existerat i Paris när han spelade i PSG är mer eller mindre fullt förståeligt. Men visste du att ett franskt kafé har döpt en hamburgare efter just Zlatan Ibrahimovic? Det är en 600 grams hamburgare som innehåller allt från bacon, cheddarost, schweizisk ost och lök – och bröd och kött, så klart. Hamburgaren går under det franska namnet ”Le Zlatan” (The Zlatan). Tror du att du skulle kunna få i dig hela?

02) Som 10-åring blev han inbytt i andra halvlek och avgjorde matchen på egen hand genom att göra åtta mål! Detta var när han spelade för FBK Balkan. Laget låg under med fem mål, men tack vare Zlatans inhopp lyckades han helt på egen hand vända matchen till Balkans fördel genom att göra åtta mål under en halvlek! Matchen slutade 8-5 till FB Balkan.

03) Han har gjort sig ett stort namn för sina höga sparkar och sin akrobatik på fotbollsplanen. Och det hela kanske inte är så konstigt då han även har svart bälte i taekwondo. Det svarta bältet tog han som 17-åring i Malmö. På senare år har han också fått ett hedersbälte från det italienska taekwondolaget.

zlatanibrahimovic1

04) När Xbox One släpptes spelade Zlatan Ibrahimovic en stor roll för Microsoft. De bad honom nämligen att få vara ansiktet utåt och specialdesigna en begränsad upplaga av spelkonsolen – där hans signatur också skulle finnas med. Den specialdesignade Xbox One skulle lanseras i samband med årets upplaga av Fifa 14. Zlatan är inte blyg för att ställa upp i reklamkampanjer, och det hela slutade med att Zlatans alla lagkamrater i hans dåvarande klubblag PSG fick en specialdesignad Xbox One var – självklart med hans autograf på! Vad annars?

05) Då han har spelat i en hel drös olika klubblag, är han också den enda som någonsin gjort mål i Champions League för hela sex olika klubblag! Det första målet gjorde han för holländska Ajax, därefter har han även gjort mål för Italienska Juventus och Inter Milan, spanska Barcelona, italienska AC Milan och franska PSG. I år kommer Manchester United inte att delta i Champions League, men om han spelar ytterligare ett år och de kvalificerar sig för världens största klubblagskupp kan det hända att han bräcker sitt egna rekord – förutsatt att han gör mål i Champions League för Manchester United, så klart!

06) Zlatan Ibrahimovic har den totalt högsta transferkostnaden någonsin – i världshistorien. Idag uppgår hans transferkostnad mellan alla de olika klubblagen till totalt 171 000 000 euro! Ajax köpte han från Malmö FF för 7,8 miljoner euro. Därefter gick han till Juventus för 25 miljoner euro. Från Juventus till Inter Milan för 24,8 miljoner euro. Från Inter till Barcelona för hela 69,5 miljoner euro. Barcelona sålde han sedan till AC Milan för 24 miljoner euro efter en tids utlåning. Sist men inte minst gick han från AC Milan till PSG för 20 miljoner euro. Manchester United fick han dock gratis, då kontraktet med PSG löpte ut. Jag säger som jag brukar: ”Det är kul när det går bra för andra… skitkul.”

07) Enda sedan han gick till Ajax från svenska Malmö FF har han alltid vunnit ligatiteln minst en gång med respektive klubblag!

zlatanibrahimovic2

08) En av Zlatan Ibrahimovics största fotbollsidoler är den numer pensionerade brasilianaren Ronaldo. Redan som tonåring såg Zlatan upp till Ronaldo, och planscher av spelaren prydde hans pojkrum.

09) Det hade kunnat bli något helt annat av världsstjärnan. Som 15-åring tyckte han att det var avsevärt roligare att arbeta i Malmös båthamn. Men hans dåvarande fotbollstränare lyckades att övertala Zlatan Ibrahimovic till att satsa fullt ut på fotbollen – och tur är väl det?

10) I mars år 2014 släppte det svenska Postverket ett set på fem frimärken av fotbollsstjärnan. Kom du över ett par av dessa frimärken? Spara dem, för vem vet, i framtiden kanske de är värda stora pengar!Läs även
manutdfokus
10 fakta du antagligen inte visste om Manchester United

 

PostViewCount - end of article

Relaterade artiklar