Rottweiler…

Hundrasen Rottweiler tillhör molessertypen och har fått sin namn från den tyska staden Rottweil, där de ofta användes inom boskapsdrivande förr. Från en undersökning gjord 2012/2013 utnämndes rottweilern till en av världens 20 populäraste hundrasen i världen. Även i Sverige har den sedan 1990-talet ökat kraftigt i popularitet. Det är också en väldigt smart hund och tillhör ”grupp 1” där den återfinns på plats nio över de smartaste raserna.

Hundrasen Rottweiler tillhör molessertypen och har fått sin namn från den tyska staden Rottweil, där de ofta användes inom boskapsdrivande förr. Från en undersökning gjord 2012/2013 utnämndes rottweilern till en av världens 20 populäraste hundrasen i världen. Även i Sverige har den sedan 1990-talet ökat kraftigt i popularitet. Det är också en väldigt smart hund och tillhör "grupp 1" där den återfinns på plats nio över de smartaste raserna.

Border Collie…

Hundrasen Border Collie ingår i gruppen vallhundar och har sitt ursprung från Storbritannien. De härstammar från gränsområdet mellan England och Skottland, vilket också har blivit en del av hundrasens namn (”border” som betyder ”gräns”). En undersökning från 2012/2013 utnämnde rasen till en av de 30 populäraste i världen, och den är klassad som den smartaste rasen utav alla, vilket placerar den i ”grupp 1” – överst på listan!

Hundrasen Border Collie ingår i gruppen vallhundar och har sitt ursprung från Storbritannien. De härstammar från gränsområdet mellan England och Skottland, vilket också har blivit en del av hundrasens namn (”border” som betyder ”gräns”). En undersökning från 2012/2013 utnämnde rasen till en av de 30 populäraste i världen, och den är klassad som den smartaste rasen utav alla, vilket placerar den i "grupp 1" - överst på listan!

Chihuahua…

Chihuahua är en av de minsta hundraserna, och det finns två olika varianter – lång- och korthårig. Sedan mitten av 2000-talet har hundens popularitet ökat kolossalt, och Paris Hiltons lilla chihuahuahund sägs haft en stor bidragande roll. År 2012/2013 var hunden den fjärde populäraste rasen globalt sett. År 2012 nyregistrerades hela 2 360 chihuahuor i Svenska Kennelklubben, vilket gör den till en av Sveriges populäraste hundraser, om man räknar båda varianterna tillsammans. Det är dock inte någon av de smartaste hundraserna och återfinns i ”grupp 5”, där hunden lyder cirka 40% av de gånger kommandot ges. Det krävs 40 – 80 försök att lära hunden nya kommandon.

Chihuahua är en av de minsta hundraserna, och det finns två olika varianter – lång- och korthårig. Sedan mitten av 2000-talet har hundens popularitet ökat kolossalt, och Paris Hiltons lilla chihuahuahund sägs haft en stor bidragande roll. År 2012/2013 var hunden den fjärde populäraste rasen globalt sett. År 2012 nyregistrerades hela 2 360 chihuahuor i Svenska Kennelklubben, vilket gör den till en av Sveriges populäraste hundraser, om man räknar båda varianterna tillsammans. Det är dock inte någon av de smartaste hundraserna och återfinns i "grupp 5", där hunden lyder cirka 40% av de gånger kommandot ges. Det krävs 40 - 80 försök att lära hunden nya kommandon.

Cocker Spaniel…

Cocker Spaniel är en hundras från Storbritannien. Den är en stötande och apporterande jakthund. Numera är den vanligast som sällskapshund. I Sverige var Cocker Spaniel den sjätte mest registrerade hunden under år 2013. I en undersökning 2012/2013 utnämndes hundrasen till en av världens tjugo populäraste hundraser. Cocker Spaniel återfinns på plats 18 som den smartaste hundrasen, vilket innebär att den tillhör ”grupp 2”. Hunden lyder cirka 85% av de gånger kommandot ges och lär sig nya kommandon efter 5 – 15 försök.

Cocker Spaniel är en hundras från Storbritannien. Den är en stötande och apporterande jakthund. Numera är den vanligast som sällskapshund. I Sverige var Cocker Spaniel den sjätte mest registrerade hunden under år 2013. I en undersökning 2012/2013 utnämndes hundrasen till en av världens tjugo populäraste hundraser. Cocker Spaniel återfinns på plats 18 som den smartaste hundrasen, vilket innebär att den tillhör "grupp 2". Hunden lyder cirka 85% av de gånger kommandot ges och lär sig nya kommandon efter 5 - 15 försök.

Cavalier King Charles Spaniel…

Även Cavalier King Charles Spaniel har sitt ursprung i Storbritannien och är en sällskapshund av typen brittisk dvärgspaniel. I en undersökning 2012/2013 utnämndes även denna ras som en av de världens tjugo populäraste hundraser. Samma år låg nyregistreringar av rasen på en åttonde plats i Sverige. Rasen i fråga tillhör ”grupp 4” och lyder cirka 50% av de gånger ett kommando ges.

Även Cavalier King Charles Spaniel har sitt ursprung i Storbritannien och är en sällskapshund av typen brittisk dvärgspaniel. I en undersökning 2012/2013 utnämndes även denna ras som en av de världens tjugo populäraste hundraser. Samma år låg nyregistreringar av rasen på en åttonde plats i Sverige. Rasen i fråga tillhör "grupp 4" och lyder cirka 50% av de gånger ett kommando ges.
10 vanligaste kattraserna i Sverige

10 vanligaste kattraserna i Sverige

Att skaffa en katt är inte alltid det enklaste. Ska det vara en vanlig huskatt? Eller en lite dyrare raskatt? Vilka kriterier bör den uppfylla? Kommer katten att trivas i just din hemmiljö? Frågorna kan vara många som ovan kattägare, om man planerar på att införskaffa...

10 fakta du antagligen inte visste om kolibri

10 fakta du antagligen inte visste om kolibri

Kolibrier (Trochilidae) är en stor familj av mycket små fåglar som förekommer i en rad olika typer av biotoper över stora delar av den amerikanska kontinenten. Det finns cirka 320 olika arter, bland dem världens minsta fågel - bikolibrin (Mellisuga helenae) - som bara...

10 fakta du antagligen inte visste om alpackor

10 fakta du antagligen inte visste om alpackor

Alpacka (Vicugna pacos) är ett domesticerat kameldjur från Andra som är besläktat med vikunja. Alpacka avlas för sitt mycket fina hår som ofta kallas alpackaull. Även om djuret förekommer främst i Anderna i områden i Ecuador, norra Bolivia, norra Chile och södra Peru,...