Välj en sida

Svårt att hålla hälsan…

Många människor med ADHD har problem att hålla sig till hälsorutiner. Forskning har påvisat att personer med ADHD är mer benägna att ha problem med exempelvis ens sömnmönster. Andra är impulsiva med sina matvanor, eller använder till exempel aldrig sitt gymmedlemskap och dylikt. Att säkerställa en sund kost, regelbunden motion och åtta timmars sömn per natt innebär bättre självkontroll och funktion. Men att hålla dessa rutiner är särskilt ansträngande för personer med ADHD.

Kan se annorlunda ut beroende på tidpunkt i livet…

ADHD kan se helt annorlunda ut vid olika tidpunkter i livet. Vi känner säkert alla någon som presterade på topp under högstadiet, men föll totalt under gymnasietiden. Eller människor som var enormt framgångsrika när de levde singellivet, men kämpade mäkta när de var tvungna att få sina barn ut ur huset på morgonen, liksom sig själva. Det bidrar till att känna igen och planera för dessa extra påfrestningar – och inte slå sig själv när livet blir svårare..

ADHD-personer hittar sina egna miljöer…

En nyckelfiness till att hantera diagnosen är att söka upp platser där du trivs. Många älskar till exempel sina jobb, och så länge de får följa sin checklista på jobbet är allt exemplariskt. Personer med ADHD måste förstå sina styrkor och svagheter och hitta eller skapa en miljö som kommer att hjälpa dem frodas, och ibland kan de behöva professionell hjälp med just detta.

Ett livslångt tillstånd…

ADHD är ett livslångt tillstånd – ett tillstånd man varken växer ur eller kan bota. Däremot kan man förenkla levnandssituationen något oerhört. Det är lite som den kanadensiska komikern Rick Green en gång sade om sig själv: ”Jag fick ADHD och led av det, nu har jag det bara hela tiden”.

Större risk för män…

Män löper tre gånger större risk att utveckla diagnosen än vad kvinnor gör. Cirka 12,9% av männen blir diagnostiserade någon period under sitt liv, medan bara 4,9% av kvinnorna blir det.

10 fakta du antagligen inte visste om ilska

10 fakta du antagligen inte visste om ilska

När man är uppvuxen med två storasystrar och en mor som mer eller mindre jämt och ständigt hade PMS bör man vid detta laget vara en självutnämnd världsmästare inom ämnet ilskehantering. Och ja, mer eller mindre är man nog det, då uppenbarligen PMS och notorisk ilska...