Försvarar sina kalvar…

Älgar av det kvinnliga könet, kor, brukar vanligtvis få en till två kalvar i maj eller juni månad. I snitt väger en kalv mellan 8 – 15 kilo vid födseln och växer oerhört snabbt. Men trots detta har kalvar inte så lätt för att varken springa eller försvara sig mot rovdjur, vilket mamman hjälper dem med. Kalvarna brukar stanna hos sin mamma till de blir mellan ett och ett och ett halvt år gamla.

Föds som naturliga simmare…

Precis som hundar, katter och flera andra djur föds de som naturliga simmare. Det hör inte alls till ovanligheten att kunna se en älg hoppa ner i en sjö och simma i runt 10 km/h. Förmågan att simma är medfödd hos älgarna, så även kalvar kan simma – även om det inte går lika fort som hos en fullvuxen.

Världens älgtätaste land…

Bara i Sverige finns det mellan 300 000 till 400 000 älgar. Cirka 100 000 älgar skjuts årligen under älgjakten, varpå cirka 100 000 nya kalvar också föds. Du kan finna älgen i hela landet – förutom på Gotland! Inte nog med detta; Sverige har också den tätaste befolkningen av älgar i hela världen. Det förklarar också varför just Sverige är så känt för sina älgar.

1,5 kilos viktuppgång per dag…

En kalv går upp cirka 1,5 kilo per dag (!) efter födseln under de första månaderna. Under 7-8 månader kommer kalven att dricka mjölk från sin mor.

Här kan du se älgar

Trots dess storlek är det ganska osannolikt att du ska träffa på dem i skogen. Men känner du att du bara måste se en älg, så kan vi rekommendera att du åker till Sveriges Moose Safari (extern länk) i Skinnskatteberg! Där har de inte missat att möta på en älg under en enda rundtur sedan år 2003. Ganska imponerande, va?

10 fakta du antagligen inte visste om ostron

10 fakta du antagligen inte visste om ostron

Ostron (Ostreidae) är namnet på olika typer av mollusker (blötdjur) som lever på hårt underlag i grunt, ganska varmt, salt och rent vatten. Skalet består mest av kalk, och innanför detta finns en mjuk kropp, som också är en populär maträtt. Oavsett om man gillar att...

10 fakta du antagligen inte visste om humlor

10 fakta du antagligen inte visste om humlor

Humlor (Bombus) är ett släkte av insekter tillhörande familjen långtungebin (Apidae) inom överfamiljen bin (Apoidea). Och nu när värmer börjar att slå till i vårat avlånga land kommer du nog att se en uppsjö av dem flygande runt där ute. Här är dock tio fakta som du...

10 fakta du antagligen inte visste om kameleonter

10 fakta du antagligen inte visste om kameleonter

Kameleonter (Chamaeleonidae) är en familj i ödlornas underordning och kräldjurens klass. De har en masklik, klibbig och långt utsträckbar tunga med klubblik spets, klätterfötter och gripsvans. Kroppen är hög och hoptryckt från sidorna, med bågformigt böjd, tunn rygg....