1
1 poäng

Vi har gjort oss kända för våra älgar som springer runt i skogarna. Inte minst var det förr vanligt att tyska turister stal våra älgskyltar vi hade vid vägarna för att varna bilister om älgrika områden. De har blivit kallade för ”skogens konung” under decennier av oss svenskar. Kanske inte helt utan anledning, då de ser mäkta imponerande ut! Det finns två typer av älgar; europeisk älg (Alces alces) och amerikansk älg (Alces americanus) och de är ett släkte partåiga hovdjur med de största nu levande hjortdjuren. Här i Sverige är det inte alltför ovanligt att jaga älg, och älgkött har blivit mäkta populärt under senare tid.

Med detta sagt bjuder vi här på tio fakta som du kanske inte kände till om skogens konung!

Mellan 15 – 35 kg daglig föda…

Med stor storlek kommer stor aptit. Älgar äter mycket – väldigt mycket! Under den varmare delen på året kan de äta upp till 35 kilo per dag. Under kallare årstider är de dock lite lugnare med maten, och brukar i snitt ”bara” tugga i sig 15 kilo föda dagligen. Deras kost består främst av löv, skott, bark och kvistar från olika träd och buskar. Under sommaren äter de också en mängd olika örter och vattenlevande växter.

Varg och björn ingen match för en älg…

Även stora djur har sina fiender. En vargflock eller en svartbjörn är ingen match för en vuxen och frisk älg, så björnar och vargar brukar vanligtvis ge sig på de yngre, sjuka och gamla älgarna istället, de som har svårare att försvara sig, med andra ord. Däremot gäller det för älgar att passa sig för att bli bitna av rovdjur – oavsett om det är en fullvuxen och frisk eller gammal älg. Ett sår brukar oftast bli infekterat, och inom loppet av två veckor brukar de avlida och bli till föda för rovdjur.

Deras största fiende – en parasitmask…

Men rovdjuren är inte älgarnas största fiende. Det finns en annan fiende, som är avsevärt mindre, som de bör oroa sig mer över. Parasitmaskar (på latin; Parelaphostrongylus tenuis), som angriper värdens hjärnor. De smittsamma larverna tar sig in till älgens hjärna och orsakar stora neurologiska skador, vilket i slutändan leder till deras död.

Då är hornen som störst…

Som hos andra hjortdjur (med undantag för renen) är det endast handjuret som bär horn. Hornen börjar som små bastklädda rosenstockar hos älgkalven på hösten det första levnadsåret, som kan urskiljas som små bulor bakom ögonen. Vid två års ålder anlägger tjuren ofta enkla spetsar till horn, så kallat ”cykelstyre”. Vanligen är tjurens horn som störst vid mellan sex och tolv års ålder, då benämns tjuren ”kapital”, varefter de sedan går på retur, då hornen minskar i storlek och taggantal.

Hornen kan väga upp till 18 kg…

Precis som älgen själv finns dess horn i alla möjliga olika storlekar. Hornen består i huvudsak av ett stort ben, så i allmänhet väger de också en hel del. Tjurarna utvecklar muskulösa halsar för att hjälpa till att hålla upp de enorma hornen. De ståtliga hornen på en fullvuxen älg kan väga över 18 kilo!

Försvarar sina kalvar…

Älgar av det kvinnliga könet, kor, brukar vanligtvis få en till två kalvar i maj eller juni månad. I snitt väger en kalv mellan 8 – 15 kilo vid födseln och växer oerhört snabbt. Men trots detta har kalvar inte så lätt för att varken springa eller försvara sig mot rovdjur, vilket mamman hjälper dem med. Kalvarna brukar stanna hos sin mamma till de blir mellan ett och ett och ett halvt år gamla.

Föds som naturliga simmare…

Precis som hundarkatter och flera andra djur föds de som naturliga simmare. Det hör inte alls till ovanligheten att kunna se en älg hoppa ner i en sjö och simma i runt 10 km/h. Förmågan att simma är medfödd hos älgarna, så även kalvar kan simma – även om det inte går lika fort som hos en fullvuxen.

Världens älgtätaste land…

Bara här i Sverige finns det mellan 300 000 till 400 000 älgar. Cirka 100 000 älgar skjuts årligen under älgjakten, varpå cirka 100 000 nya kalvar också föds. Du kan finna älgen i hela landet – förutom på Gotland! Inte nog med detta; Sverige har också den tätaste befolkningen av älgar i hela världen. Det förklarar också varför just Sverige är så känt för sina älgar.

1,5 kilos viktuppgång per dag…

En kalv går upp cirka 1,5 kilo per dag (!) efter födseln under de första månaderna. Under de 7-8 första månaderna kommer kalven att dricka mjölk från sin mor.

Här kan du se älgar…

Trots dess storlek är det ganska osannolikt att du ska träffa på dem i skogen. Men känner du att du bara måste se en älg, så kan vi rekommendera att du åker till Sveriges Moose Safari (extern länk) i Skinnskatteberg! Där har de inte missat att möta på en älg under en enda rundtur sedan år 2003. Ganska imponerande, va?


Tyckte du detta var intressant? Dela artikeln med dina vänner!

1
1 poäng

Vad är din reaktion?

interesting interesting
0
interesting
wtf wtf
0
wtf
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
1
love
lol lol
0
lol
omg omg
1
omg
win win
1
win