Så mycket hemskheter som hände under andra världskriget har människan knappt skådat. De som upplevde kriget börjar att dö ut av åldern och endast ett fåtal lever ännu. Trots att andra världskriget gömmer på tusentals fakta och siffror har vi valt att lista de tio som vi ser som mest betydelsefulla och överraskande. Håll tillgodo.

Ett annorlunda krigssätt…

Under andra världskriget bombarderade Japan kineserna med loppor infekterade med böldpest.

Teoretiskt i krig än…

Andra världskriget må ha fått sitt slut redan 1945, men Japan och Ryssland ligger teoretiskt sett fortfarande i krig med varandra då inget fredsavtal ännu skrivits under av länderna. Anledningen är att länderna fortfarande är i en passiv konflikt om äganderätten till Kuril Island.

Snopet…

En japansk soldat gav inte upp sin vaktpost från andra världskriget förrän 1974. Den stackars japanen hade inte blivit informerad om att kriget hade tagit slut sedan 29 år tillbaka.

Fler kineser dog än judar…

Antalet kineser som blev ihjälskjutna av japaner är större i antalet än judar som dog i Hitlers koncentrationsläger. Uppskattningsvis dog cirka 24 000 000 kineser, men någon exakt siffra finns inte.

1923 var en tuff årgång…

80% av alla manliga sovjeter födda 1923 dog i andra världskriget. Totalt dog cirka 20 900 000 sovjeter under krigets gång.

10 fakta du antagligen inte visste om kärnvapen

10 fakta du antagligen inte visste om kärnvapen

Kärnvapen är en typ av vapen vars sprängladdning får sin energi från fission, eller från olika kombinationer av fission och fusion, av atomkärnor. Detta till skillnad mot konventionella vapen, vars sprängladdningar får sin energi från kemiska processer. Att som land...