Andra världskriget är en av människans största händelser i modern tid. Då är det kanske inte så konstigt att det än idag – över 70 år senare – diskuteras och filmatiseras som aldrig förr. Mellan 1939 och 1945 fick åtskilliga miljoner människor sätta livet till i ett krig som omfattade i princip alla världens stormakter.
Här är del två av tio fakta som du bör känna till om andra världskriget!
Sovjetunionen led störst förluster…
Det land som hade flest förluster under andra världskriget var Ryssland (forna Sovjetunionen), med över 21 000 000 döda. Och för varje femte dödad tysk soldat dog fyra av dem på östfronten. Och på tal om död; cirka 1 500 000 barn fick sätta livet till i koncentrationsläger runt om, en stor majoritet var judiska barn, cirka 1 200 000.
3,4 miljoner ton med bomber…
Under krigets gång (1939 – 1945) släppte de allierade totalt ungefär 3 400 000 ton av bomber i fiendeterritorium. Det blir ett snitt på 27 700 ton av bomber per månad (!).
Över 2 miljoner våldtäkter…
Sovjetunionen och dess röda armé blev anklagade för en mängd olika krigsbrott. Bland annat ska de ha våldtagit över 2 000 000 tyska kvinnor mellan 13-70 år). Även folkmord står på listan av de krigsbrott som sovjeterna verkställde.
Många dog av svält trots frihet…
Även efter de allierades seger och frisläppandet av fångarna som satt i koncentrationsläger var många utom räckhåll för hjälp. I Bergen-Belsen dog över 13 000 fångar av svält. Närmare 2 500 fångar av de 33 000 överlevande från Dachau gick samma öde till mötes, och dog inom loppet av sex veckor enbart på grund av svält.
Teorierna går isär…
Alla är inte riktigt överens om hur andra världskriget startade. De flesta historiker håller dock med om att kriget startade när Tyskland invaderade Polen den 1 september 1939. Andra säger att kriget fick sin start efter att Japan invaderade Manchuria den 18 september 1931. En tredje part säger också att andra världskriget aldrig har existerat, utan bara har varit en fortsättning på första världskriget.
10 fakta du antagligen inte visste om Osmanska riket
Osmanska riket - även kallat Ottomanska riket - var en 600-årig islamsk stormakt som uppstod i Anatolien i slutet av 1200-talet och bestod till den 29 oktober 1923. När riket var som allra störst omfattade det stora delar av sydöstra Europa, Mellanöstern, norra...
10 fakta du antagligen inte visste om Benjamin Franklin
Benjamin Franklin (1706-1790) hade många yrken att titulera sig inom, som bland annat boktryckare, filosof, statsman, naturvetare och uppfinnare. Men vad han kanske är mest känd är att han betraktas som en av den amerikanska nationens fäder. Benjamin föddes i staden...
10 fakta du antagligen inte visste om stenåldern
Stenåldern definieras som den period i människans historia som inleds med att man börjar att tillverka verktyg. Just namnet "stenåldern" har ingenting med grottor att göra, utan snarare för att de flesta verktygen var tillverkade av sten. Människan använde sig förstås...