Namnet är ingen slump…

Andy Rubin, medskapare av operativsystemet, bär ansvaret för namnet som i dag är så välkänt. Även under sin anställningsperiod hos konkurrenten Apple hade han smeknamnet ”Android”, just på grund av sin förkärlek till robotar (Android betyder ”manlig robot”).

Den gröna roboten inspirerades av toalettskylt…

Namnet var som tidigare nämnt inte slumpmässigt valt, och likaså gäller logotypen av den gröna lilla roboten. Irina Blok (se bild nedanför) är kvinnan bakom den välkända roboten, som såg dagens ljus år 2007. Hon har sagt att hon inspirerades av den lilla figuren som brukar finnas på toalettdörrar lite här och där i världen. Har figuren något namn, då? Självklart – Bugdroid!

Genomsnittspriset i princip gratis…

Som de flesta Android-användare redan vet är majoriteten av applikationer till systemet gratis för nedladdning. Men så är det klart, somliga kostar pengar. Men visste du att genomsnittspriset för en applikation endast ligger på 0.06 dollar?

Microsoft tjänar på Androids försäljning…

Google är inte den enda vinnaren av operativsystemet – även Microsoft tjänar cirka två miljarder dollar årligen i form av patentintäkter.

Samsungs största miss…?

Under sent 2004 hade Samsung möjligheten att köpa upp företaget bakom operativsystemet (innan Google gjorde det) – men avstod. Anledningen sägs vara att det sydkoreanska teknikföretaget inte såg någon potential i operativsystemet. Tji fick dem!

10 fakta du antagligen inte visste om TikTok

10 fakta du antagligen inte visste om TikTok

TikTok, även känt som Douyin (kinesiska: 抖音; pinyin: Dǒuyīn; ordagrant: "vibrato") i Kina, är en sociala medier-app för skapande och delning av videor och livesändningar. Appen släpptes i september 2016 av Bytebance, och är nu en ledande plattform för korta videor....

10 fakta du antagligen inte visste om vindkraftverk

10 fakta du antagligen inte visste om vindkraftverk

Vindkraftverk är en maskinkonstruktion som omvandlar kinetisk energi ur vinden till elektricitet. De består av ett stationärt torn med en rotor som snurrar genom påverkan av vindens kraft. Rotorn driver en generator som producerar el som överförs till elnätet....

10 fakta du antagligen inte visste om strålning

10 fakta du antagligen inte visste om strålning

Strålning - även känt som radiation - är utsläpp eller överföring av energi i form av vågor eller partiklar genom rum eller genom ett materialmedium. De tre huvudsakliga formerna av strålning är elektromagnetisk strålning, partikelstrålning och gravitationsstrålning....