HBTQ viktigt för landets politiker…

Argentina var det första latinska land som tillät samkönade äktenskap år 2010. De var också först i hela Sydamerika med den nya lagen. Landet i fråga var också det första som juridisk godkände att ett barn har två pappor. Barnet, som föddes i Buenos Aires år 2012, har fått två pappor listade på sitt födelsecertifikat.lar in.

Maradona har en egen religion och öl…

Den numer pensionerade fotbollslegenden Diego Maradona (se bild nedanför) har fått en helt egen religion uppkallad efter sig, men det är inte han själv som ligger bakom det – utan hans fans! Det hör heller inte till ovanligheten att alla politiska partier har ett eget ölmärke uppkallat efter sig, som de tillverkar och distribuerar på egen hand.

Fingeravtryckstekniken härstammar från det sydamerikanska landet…

Argentina var det första landet i världen med att använda sig utav fingeravtryck för att avgöra om en person var skyldig till ett brott eller inte. Den första kända exemplet på fingeravtryck skedde i juni 1892, när polisen använde ett blodigt fingeravtryck, som var kvar på en dörr, för att matcha Francisca Rojas till dödandet av hennes två barn. Francisca Rojas dömdes till skyldig för morden.

Vin + Argentina = Sant…

Argentina har varit en av världens ledande producenter av vin sedan 1500-talet och har cirka 1 800 aktiva vingårdar (se bild nedanför) som producerar idag. Idag är de dock ”bara” det femte ledande landet när det kommer till vinproduktioner här i världen.

En halv miljon illegala aborter per år…

Abort är fortfarande officiellt väldigt begränsat i Argentina, förutom i fall av våldtäkt eller om moderns liv är i fara på grund av graviditeten. Men åtminstone sker över 500 000 illegala aborter årligen i landet, vilket räknas som något av de högsta siffrorna i världen.

10 fakta du antagligen inte visste om Cypern

10 fakta du antagligen inte visste om Cypern

Cypern, formellt Republiken Cypern, är en öststat i östra Medelhavet – öster om Grekland och söder om Turkiet, väster om Syrien och norr om Egypten. Det är den tredje största ön i Medelhavet och räknas geografiskt till Asien men politiskt oftast till Europa. Som ett...

10 fakta du antagligen inte visste om Estland

10 fakta du antagligen inte visste om Estland

Estland, officiellt Republiken Estland (som betyder ungefär "fri stat" på estniska), är en republik i Baltikum, som även grannländerna Lettland och Litauen ingår i. Landet omfattar över 1 500 öar i Östersjön och Finska viken, som ligger mellan Estland och Finland....

10 fakta du antagligen inte visste om Island

10 fakta du antagligen inte visste om Island

Island är en republik som omfattar ön med samma namn samt tillhörande mindre öar. Island ligger i norra Atlanten mellan Grönland och Färöarna, precis söder om norra polcirkeln (förutom ön Grímsey). Trots detta läge har landet ett mildare vinterklimat än norra Sverige...