Välj en sida

Tidig AI-skapare blev dess största kritiker…

Joseph Weizenbaum, en av grundarna till AI, blev senare en av de ledande kritikerna när han fann att hans sekreterare blev mycket känslomässigt involverad i ELIZA, en chatt-robot som han själv programmerade.

[/et_pb_text]

Bluffen bakom ”den mekaniska turken”…

Den mekaniska turken” var en automatschackmaskin konstruerad redan under år 1770 som besegrade både Benjamin Franklin och Napoleon. I verkligheten visade sig det vara en utarbetad bluff, men som ändå varade i över 50 års tid, och folk trodde att den här historiska ”roboten” uppvisade artificiell intelligens.

Monopol tidiga med AI…

Spelet Automonopoli från 1983 anses vara den första datorversionen av klassikern Monopol som hade en inbyggd artificiell intelligens tillräckligt stark för att kunna tävla rättvist mot en människa.

Genetisk algoritm

Det finns något som kallas för genetisk algoritm. Denna algoritm kan appliceras på robotar eller artificiell intelligens för att lära sig övertid att undvika hinder. Det här är något som bygger på hur evolutionen fungerar genom att överleva och anpassa sig.

”Robot-bönder” kan bli verklighet

Artificiella intelligenssystem som kallas för ”robot-bönder” skulle snart kunna odla grödor och bruka boskap runt om i Storbritannien, medan deras mänskliga kontrollanter aldrig behöver sätta foten på ett fält igen. Det hela förväntas bli verklighet inom en relativt snar framtid.

[/et_pb_column][/et_pb_row]
10 fakta du antagligen inte visste om GPS

10 fakta du antagligen inte visste om GPS

Global Positioning System – i folkmun mer känt som GPS – är ett system för satellitnavigering och länge det enda allmänt användbara. Det utvecklades under 1970-talet av det amerikanska försvarsdepartementet men sattes inte i drift förrän i maj 1994. En uppsättning av...

10 fakta du antagligen inte visste om drönare

10 fakta du antagligen inte visste om drönare

Drönare, även kallat obemannad luftfarkost eller UAV (engelska obemannad flygbil) är ett samlingsnamn på motorförsedda luftfartyg utan pilot ombord som kan flyga autonomt eller fjärrstyras. De finns i alla möjliga storlekar, och kanske fick just du en sådan i...

10 fakta du antagligen inte visste om kända webbsidor

10 fakta du antagligen inte visste om kända webbsidor

Webbsidor består av enstaka sidor på en webbplats (dah, det visste väl alla?). Men hade du koll på att en webbsida tekniskt består av en eller flera textfiler, uppbyggd av till exempel Hypertext Markup Language (HTML) eller Extensible Hypertext Markup Language (XHTML)...

[/et_pb_section]