Välj en sida

Global uppvärmning ökar åskoväder…

Om den globala uppvärmningen fortsätter i samma takt som den gör idag kommer åskoväder att öka med cirka 50% fram till år 2100. Detta enligt en rapport från amerikanska vetenskapsförbundet.

[/et_pb_text]

Lichtenberg-figurer…

Att bli träffad av blixten kan ärra en för livet. Vanligtvis får man ett trädliknande mönster, som kallas för ”Lichtenberg-figurer” (se bild nedanför).

Där åskar det mest…

Det finns en ihållande storm vid sjön Maracaibo i Venezuela. Under tio timmar varje natt i 140-160 nätter per år åskar det. Varje år slår det ner cirka 1 200 000 blixtar i sjön, vilket gör det till platsen där det åskar mest på jorden.

Höga monument hårt drabbade…

År 1902 drabbades Eiffeltornet av blixtnedslag som resulterade i att toppen fick rekonstrueras. Likaså drabbas den amerikanska Frihetsgudinnan av cirka 600 blixtnedslag årligen.

Dubbla faran

Vissa vulkanutbrott kan orsaka elektriska laddningar, som resulterar i ett åskoväder. Det hör alltså inte alls till ovanligheten att det åskar samtidigt som en vulkan har ett utbrott.

[/et_pb_column][/et_pb_row]
10 fakta du antagligen inte visste om koldioxid

10 fakta du antagligen inte visste om koldioxid

Koldioxid, med den kemiska formeln CO2, är vid rumstemperatur en färglös gas. Den fyller viktiga biologiska funktioner och spelar en central roll för jordens växtlighet. Koldioxid är även en viktig växthusgas. Koldioxid används för många olika industriella...

10 fakta du antagligen inte visste om stränder

10 fakta du antagligen inte visste om stränder

Visst ser det helt underbart ut på bilden ovanför? Att kunna få ligga på stranden i solljuset och bara njuta! Just detta gör miljontals svenskar årligen, antingen någonstans i Sverige, eller rent av utomlands. Här är i alla fall tio fakta om stränder som kan vara kul...

10 fakta du antagligen inte visste om ekträd

10 fakta du antagligen inte visste om ekträd

Ekträd (Quercus robur) - som också kallas för skogsek, vanlig ek, sommarek och stjälkek - är en typ av lövträd tillhörande familjen bokväxter. Ek kan bli uppemot 1 000 år gamla och växer i stora delar av bland annat Europa. Men du som med stor sannolikhet är uppvuxen...

[/et_pb_section]