Välj en sida

En riktig veteran gjorde rösterna för Jag, Gus och Bruno…

Veteranröstskådespelaren hos Disney som gjort sig känd för att vara en riktig ljudeffektskonstnärJimmy MacDonald, gjorde också rösten för Musse Pigg i över 30 års tid (förutom Walt Disney själv var MacDonald den första som gjorde rösten för Musse Pigg). Även i Askungen medverkade han genom att göra rösterna för mössen Jaq och Gus, och även hunden Bruno.

[/et_pb_text]

Flera sekvenser skrotades…

Flera sekvenser var med i en tidig version av filmen, men som inte lyckades komma med i slutversionen. I en annan sekvens föreställer sig Askungen sig själv som en armé av identiska unga kvinnor som försöker att avsluta sina sysslor så att hon kan delta i balen. I scenen skulle hon sjunga ”Cinderella Work Song” Både sekvensen och låten skrotades, men titeln ändrades till ”The Work Song”, som du säkert känner till, när mössen och de andra djuren hjälper till med att skapa hennes klänning.

Skulle ha fått ett helt annat slut…

Slutet skulle egentligen ha sett annorlunda ut i filmen gentemot hur det faktiskt blev. Till en början var det tänkt att storhertigen skulle ta henne till slottet efter att ha provat skon på henne, och föra henne till prinsen. Där skulle prinsen bli förvånad, men inte besviken, över att hon i själva verket var en hushållerska och inte en prinsessa. Den goda fen skulle då dyka upp och återställa Askungen till samma utseende som hon hade under balnatten. I slutändan valde dock Walt Disney att istället gå på det slut vi känner igen, då det här ansågs vara för långt.

Första gången professionella låtskrivare hyrdes in…

När Disney anställde DavidLivingston, och Hoffman som låtskrivare var det också första gången i historian som företaget hyrde in professionella låtskrivare som inte redan var anställda av studion.

En lyckad affär för Disney

Filmen kostade över tre miljoner dollar att tillverka, vilket var en hiskelig hög summa på 50-talet. Under årens gång har filmen spelat in över 85 000 000 dollar, ej räknat med inflationen.

[/et_pb_column][/et_pb_row]
10 fakta du antagligen inte visste om Disneyland

10 fakta du antagligen inte visste om Disneyland

Disneyland Park är en av världens mest kända nöjesparker och besöks årligen av miljontals människor. Sedan portade slog upp den 17 juli 1955 har över 500 miljoner människor besökt parken. Temaparken - som ägs av The Walt Disney Company - är belägen i Anaheim,...

10 fakta du antagligen inte visste om Superman

10 fakta du antagligen inte visste om Superman

Superman – eller för många här i Sverige mer känd som Stålmannen – är en seriefigur publicerad första gången den 18 april 1938 av Jerry Siegel och Joe Shuster i den amerikanska serietidningen Action Comics. Senare även utgiven som egen serietidning av DC Comics. Som...

[/et_pb_section]