Vanligare än vad man kan tro…

Med största sannolikhet känner du någon som har autism eller Aspergers syndrom. Du kanske inte vet att de har det, och i många fall vet de inte ens det själva. Man räknar på att cirka 2-4 personer per 1 000 har Aspergers. Andelen män överväger (3-6 män/1 kvinna).

Endast 20% är sysselsatta…

Cirka 80% av de med Aspergers syndrom eller någon form av autism jobbar inte heltid.

Går åt bägge håll…

En person med Aspergers syndrom har ofta svårt att läsa av andra människor. På samma sätt har de som inte har Aspergers lika svårt att läsa av någon med diagnosen. Det går alltså åt bägge hållen.

Har ofta svårt med ironi…

Det hör inte heller till ovanligheten att de med Aspergers syndrom tar lite längre tid att snappa upp specifika saker – som exempelvis ett skämt. Ibland behöver de en sekund längre för att förstå att du precis skojade om någonting. Det här gäller dock inte alla.

I regel svårt att urskilja uttryck

Att ta saker ordagrant hör inte till ovanligheten heller. Om du skulle säga att det regnar hundar och katter ute är det självklart inte något de skulle ta ordagrant och tro på, men om du däremot säger något som faktiskt lika väl hade kunnat vara sant kan det vara svårt att urskilja. 

10 fakta du antagligen inte visste om albinism

10 fakta du antagligen inte visste om albinism

Albinism är total avsaknad av båda typer av färgpigmenten melaniner. Detta beror på en genetisk avvikelse som resulterar i brist på tyrosinas, vilket är det enzym som startar processen som bildar melanin. Resultatet blir en helvit individ. Individer med albinism...