Välj en sida

Star Trek som inspirationskälla…

Mae Jemison, den första kvinnliga afroamerikanska astronauten, inspirerades att söka till NASA efter Star Trek-karaktären, löjtnant Uhura. Jemison fortsatte senare med att göra ett gästspel i Star Trek: The Next Generation.

[/et_pb_text]

Mitchells gav komiskt svar till journalist…

När astronaut Ed Mitchell (bild nedanför) blev tillfrågad om hur det är att stå på månen, svarade han: ”Från månen ser den internationella politiken så liten ut. Du vill ta en politiker runt nacken och dra honom 400 000 kilometer ut och säg ”Titta på det, din jävla idiot!’”.

Får tömma blåsan efter klockslag…

Låg tyngdkraft gör det svårt att veta om blåsan är full eftersom blåsans nerver inte känner av vätskans vikt. Astronauterna är utbildade för att tömma sina blåsor varannan timme på grund av detta.

Christer Fuglesang blev utan sitt renkött…

Vår svenska stolthet; astronauten Christer Fuglesang (bild nedanför), fick inte ta med renkött att äta ombord på ett uppdrag eftersom det var ”konstigt” för de amerikanska astronauterna så snart före jul. Han var tvungen att välja älgkött istället.

Kasserar kläderna efter användning

Astronauter kasserar sina kläder efter varje användning. Eftersom det kostar ungefär 10 000 dollar för att få ett halvt kilo last till ISS, är det mer kostnadseffektivt för dem att kasta sina kläder när de blir smutsiga istället för att slösa bort vatten genom att tvätta dem.

Den stora frågan…

Den malaysiska rymdbyrån sammankallade en konferens med 150 islamiska forskare för att bestämma hur en muslimsk astronaut på rymdstationen borde be mot Mekka.

[/et_pb_column][/et_pb_row]
10 fakta du antagligen inte visste om planeter

10 fakta du antagligen inte visste om planeter

Rymden - och framför allt andra planeter - är något som alltid har fascinerat oss människor. Och det är egentligen först nu under de senaste decennierna som en ordentlig forskning har kunnat få fart, tack vare ny teknik. Så sent som 1992 upptäckte vi de första...

10 fakta du antagligen inte visste om Apollo 11

10 fakta du antagligen inte visste om Apollo 11

Apollo 11 har antagligen de flesta hört talas om – den första bemannade rymdfärden som landade på månen. Månlandningen innebar inte bara en milstolpe för NASA och världen i sig – utan blev också avgörande milstolpe mellan USA:s och Sovjetunionens rymdkapplöpning....

10 fakta du antagligen inte visste om Neptunus

10 fakta du antagligen inte visste om Neptunus

Neptunus är den åttonde planeten från solen – en så kallad gasjätte, och har fått sitt namn efter havsguden Neptunus i romersk mytologi. Eftersom Pluto numer är klassad som en dvärgplanet innebär det alltså att Neptunus är den planet som är längst ut i solsystemet....

[/et_pb_section]