Så kom smällare till…

De första smällarna härstammar från de kinesiska byborna när de brände grön bambu, som växer så fort att luftfickorna fastnar inuti den och exploderar med en hög smäll när de värms upp.

Taj Mahal kamouflerades med bambupinnar…

Under andra världskriget kamouflerade den brittiska regeringen Taj Mahal med byggnadsställningar gjorda av bambu för att skydda den från tyska bombare. Detta gjordes igen under år 1965 och 1971 när Indien var i konflikt med Pakistan.

Kan växa nästan en meter om dagen…

Det finns en hel uppsjö av olika bambusorter. För att vara exakt är det 91 släkten och 1 000 olika arter. Somliga av dem kan växa med upp till 91 centimeter på en enda dag.

Användes som tortyrredskap under andra världskriget

Bambutortyr” var något som japanerna använde på amerikanska soldater under andra världskriget. Det hela handlade om att binda fast en man ner till marken över bambuskott, som långsamt skulle växa upp och genomborra den levande soldaten. Processen var tyrannisk och höll på under flera dagars tid. Japanerna använde sig även utav att stoppa in bambupinnar under naglarna på fångar när de utförde förhör.

Pris om bambu ledde till krig

En prissättningskonflikt över bambu ledde till ett krig som dödade totalt 21 miljoner människor. Kriget var mellan Qing-riket (Kina) och Ottomans rike tillsammans med Storbritannien.

10 fakta du antagligen inte visste om regnbågar

10 fakta du antagligen inte visste om regnbågar

Regnbågar är ett optiskt, meteorologiskt fenomen som uppträder som ett (nästintill) fullständigt ljusspektrum i form av en båge på himlen då solen lyser på nedfallande regn. En gammal sägen är att det ligger en kista med guld vid regnbågens slut. Dessvärre är det inte...

10 fakta du antagligen inte visste om Alperna

10 fakta du antagligen inte visste om Alperna

Alperna är en bergskedja med större delen belägen i Centraleuropa. Åtta länder har del av Alperna: Frankrike, Italien, Monaco, Schweiz, Liechtenstein, Tyskland, Österrike och Slovenien, som sträcker sig i en båge från området kring Nice och Genua vid Medelhavet,...