Låste in sig i en veckas tid…

När producenten Selznick, regissören Fleming och manusförfattaren Ben Hecht skulle färdigställa de sista scenerna i Borta med vinden låste de in sig (eller snarare låstes in av Selznick) på ett kontor i en veckas tid. Selznick vägrade att de andra (och han själv) skulle äta någon annan mat än bananer och jordnötter under veckans gång, i tron om att andra livsmedel skulle bromsa den kreativa processen. Mot slutet hade Selznick själv kollapsat av utmattning, medan Fleming hade fått ett brustet blodkärl i ögat. Det kan man kalla hängivenhet!

Vivien Leigh protesterade aktivt mot filmen…

Vivien Leigh (på bilden nedan) tog med sig en kopia av boken till inspelningen varje dag för att göra regissören Fleming arg. Hon blev väldigt upprörd när Cukor ersattes av Fleming, och höll inte med honom alls i hans skildring av boken. I en tyst protest tog hon med boken för att läsa högt när hon ansåg att hans skildring inte följde bokens originalitet. Till slut ska Selznick ha skrikit åt Vivien Leigh att kasta iväg ”fanskapet till bok”.

Clark Gable hotade med att hoppa av filmatiseringen…

Clark Gable bönade och bad om att inte få synas gråtandes i filmen. Mot slutet av filmen måste Melanie försiktigt säga till Rhett och Scarlett att deras dotter dött i en ridolycka. Nyheten är tänkt att föra Rhett till tårar, men Gable var rädd för att en sådan syn skulle förstöra hans image till den grad att han till och med hotade med att hoppa av filmatiseringen. Fleming, som var känd för att jobba bra ihop med manliga skådespelare, övertalade Gable om att hans tårar skulle förstärka honom som karaktär istället för att försvaga.

2 500 statister spelade döda…

Producenten Selznick insisterade på inte mindre än 2 500 statister skulle ligga i smutsen och porträttera de döda och sårade soldaterna mot slutet av kriget. Men på den tiden hade ”Screen Actors Guild” bara 1 500 man att erbjuda. Selznick sparade pengar genom att beställa 1 000 man till för att spetsa det episka lidandet som han ville skildra i filmen.

Mörkhyade skådespelare fick inte deltaga på premiären

Hattie McDaniel blev den första afroamerikanskan att vinna en Oscar®-statyett, men förbjöds att deltaga på premiären av filmen. Ingen av de mörkhyade som var med i Borta med Vinden fick deltaga på premiärvisningen av filmen.

10 fakta du antagligen inte visste om The Sopranos

10 fakta du antagligen inte visste om The Sopranos

The Sopranos är en amerikansk TV-serie som gick mellan 1999 - 2007. Det är en av de serier som har ett av de högsta betygen på IMDb och har hyllats av både filmkritiker och tittare världen över. Serien utspelar sig i New Jersey, USA, och handlar om maffiabossen Tony...

10 fakta du antagligen inte visste om TV-serien Seinfeld

10 fakta du antagligen inte visste om TV-serien Seinfeld

Seinfeld är en amerikansk situationskomedi, skapad av Larry David och huvudrollsinnehavaren Jerry Seinfeld. Serien sändes mellan 1989 och 1998. Totalt producerades 180 avsnitt, uppdelade på nio säsonger. Serien blev en av de populäraste någonsin, både i USA och i...

10 fakta du antagligen inte visste om Nyckeln till Frihet

10 fakta du antagligen inte visste om Nyckeln till Frihet

Nyckeln till Frihet är enligt IMDb klassad som världens bästa film genom tiderna, med ett toppbetyg på 9,3 - vilket ingen annan film når upp till! Filmen är från 1994 och handlar om Andy Dufresne, en tystlåten och ambitiös man med en lysande karriär som bankman. När...