Välj en sida

Ser annorlunda ut i Hubble-teleskopet…

När denna nebulosa först upptäcktes med markteleskop fann forskare att nebulosans form faktiskt såg lite förvrängd ut. Rymdteleskopet Hubble svängde om kameralinsen mot nebulosan år 2003 och upptäckte att den såg mer ut som en timglas när den ses i synliga våglängder.

[/et_pb_text]

Utseendemysteriet fick sig en förklaring…

Hubble såg sedan nebulosan ett antal gånger och det gjorde också flera andra teleskop. Ett nytt mysterium uppstod som senare kom att bli löst. Faktum är att planetariska nebulosor har formen av ett timglas i allmänhet, men det händer bara – och endast – när gas från centralstjärnan sprutas ut med hög hastighet.

Ett omdiskuterat namn…

Egentligen kan man säga att namnet – Bumerangnebulosan – är felaktigt, tack vare att man såg den från ett markteleskop i Australien. Upptäckarna, Mike Scarrott och Keith Taylor, tyckte att det såg ut som en bumerang – men i själva verket liknar det mer en fluga eller ett timmerglas.

Har förlorat enorm mängd solmassa…

Forskare på amerikanska NASA säger att den centrala vita dvärgen av Bumerangnebulosan har förlorat nästan 1,5 gånger solmassan under de senaste 1 500 åren.

Logisk förklaring till det kalla klimatet…

Anledningen till att det är så oerhört kallt beror på att gasen som sprutas ut från den centrala vita dvärgstjärnan expanderar utåt vid en mycket snabb hastighet på 164 kilometer per sekund. Detta gör det möjligt för gasen att förlora sin värme. Det fungerar på samma sätt som kylskåp, där expanderande gas möjliggör kylning.

[/et_pb_column][/et_pb_row]
10 fakta du antagligen inte visste om planeter

10 fakta du antagligen inte visste om planeter

Rymden - och framför allt andra planeter - är något som alltid har fascinerat oss människor. Och det är egentligen först nu under de senaste decennierna som en ordentlig forskning har kunnat få fart, tack vare ny teknik. Så sent som 1992 upptäckte vi de första...

10 fakta du antagligen inte visste om Apollo 11

10 fakta du antagligen inte visste om Apollo 11

Apollo 11 har antagligen de flesta hört talas om – den första bemannade rymdfärden som landade på månen. Månlandningen innebar inte bara en milstolpe för NASA och världen i sig – utan blev också avgörande milstolpe mellan USA:s och Sovjetunionens rymdkapplöpning....

10 fakta du antagligen inte visste om Neptunus

10 fakta du antagligen inte visste om Neptunus

Neptunus är den åttonde planeten från solen – en så kallad gasjätte, och har fått sitt namn efter havsguden Neptunus i romersk mytologi. Eftersom Pluto numer är klassad som en dvärgplanet innebär det alltså att Neptunus är den planet som är längst ut i solsystemet....

[/et_pb_section]