Välj en sida

Finns en målning av just Claude Monet…

Under år 1873 spenderade Monet sin sommar i en hyrd stuga i Argenteuil, en förort till Paris. Hans vän Pierre-Auguste Renoir besökte Monet för att tillbringa tid tillsammans och måla utomhus. De två männen diskuterade sin ömsesidiga motvilja mot den traditionella stilen av Académie. Under sitt besök målade Renoir en tavla föreställande Monet i trädgården – det vill säga en målning i en målning. Tavlan, som rakt av kallas för ”Monet Painting in His Garden at Argenteuil”, skildrar Claude Monet i trädgården när han målar blommor.

[/et_pb_text]

Hans andra fru var irrationellt svartsjuk på hans första fru…

Monet målade ofta tavlor av sin första fru, Camille Doncieux, som hade arbetat som modell och hade varit i en relation med konstnären sedan mitten av 1860-talet (de gifte sig 1870). Paret fick två söner, men Camille dog 1879Alice Hoschedé, hustru till en affärsman och konstsamlare, hade levt med Monets efter att hennes man gick i konkurs, och teorier finns om att Monet hade en kärleksaffär med henne medan Camille fortfarande levde. Efter Camille död förstörde Hoschedé svartsjukt alla hennes brev och fotografier. Trots detta bodde Hoschedé (tillsammans med sina sex barn) med Monet och hans två barn, och paret gifte sig år 1892 efter att Hoschedé make dog. Lite kuriosa på det hela: en av Hoschedés döttrar gifte sig senare med en av Monets söner.

Blommor importerades från hela världen…

Från år 1883 fram till sin död 1926 levde Monet i Giverny, en by i norra Frankrike. Under årens lopp anlitade han trädgårdsmästare för att plantera allt från vallmo till äppelträd i sin trädgård, och omvandlade den till en vacker, lugn plats där han kunde sitta och måla. Tack vare pengar från försäljningen av hans målningar, investerade Monet stora summor i sin trädgård. Han satte en japansk gångbro över dammen, som han känt målade av, och han importerade näckrosor från Egypten och Sydamerika. Även den lokala kommunfullmäktige sade till honom att ta bort de främmande växterna så att de inte skulle förgifta vattnet, vilket Monet vägrade att lyssna på. Under de sista 25 åren av sitt liv, målade han näckrosor i en serie målningar.

Så sent som 2015 hittades en okänd tavla av Monet…

År 2015 upptäckte en konsthandlare i London en okänd Monet-pastellmålning, som var gömd bakom en annan Monet-målning, som han hade köpt på en auktion i Paris under år 2014. Målningen skildrar en höstack och tituleras ”A Haystack in the Evening Sun” (se bilden nedanför). Konstforskare autentiserade pastellmålningen som ett autentisk Monet-konstverk och daterade den till år 1868.

Hans hem en turistattraktion…

Hans berömda hus och trädgård med dess näckrosdamm och bro i Giverny är ett populärt resmål för turister. I huset finns många kopior av japanska träsnitt.

[/et_pb_column][/et_pb_row]
10 fakta du antagligen inte visste om vikingar

10 fakta du antagligen inte visste om vikingar

Vikingar var sjökrigare eller sjörövare från i huvudsak nuvarande Norden, som deltog i båtburna plundringar och krigståg i Europa och Västra Asien från 793 fram till 1100-talet, det vill säga under den yngre järnålderns sista period, som också kallas vikingatiden....

10 fakta du antagligen inte visste om Star Wars

10 fakta du antagligen inte visste om Star Wars

Star Wars är en franchise som främst består av en serie amerikanska science fiction-filmer skapade av George Lucas under 1970-, 1980-, 1990-, 2000- och 2010-talet. Den första i filmserien, Stjärnornas krig, hade premiär 25 maj 1977 i USA och blev snabbt ett...

10 fakta du antagligen inte visste om Mors Dag

10 fakta du antagligen inte visste om Mors Dag

För vissa är Mors Dag årets största och mest betydelsefulla dag! Har du glömt att hänga ut flaggan behöver du inte oroa dig, då det ännu inte är en officiell flaggdag, likt grannlandet Finland. Men förhoppningsvis är det en officiell flaggdag även hos oss i Sverige...

[/et_pb_section]