Så stark är världens starkaste curryrätt…

När vi går ut och äter indisk mat vill några av oss gärna ha lite extra krydda med vår valda curry. Om du är en ”kryddälskare” kanske du känner till – och har vågat prova – Chicken Naga. Chicken Naga är känd för att vara en av de starkaste curryrätterna. Rätten är gjord med en stor volym av Naga-pepparfrö, som mäter 855 000Scoville-skalan. Dessa frön är 100 gånger starkare än vanlig jalapeñopeppar. Det är dock inte den starkaste curry som har tillagats. Titeln för den starkaste curry går till den ökända ”Flaming Fiery Phaal” och är gjord med två av de starkaste chilipeppar på jorden, nämligen Scorpion- och Naga-peppar. Det är så starkt att även förpackningen har flera varningstexter och mäter 1,5 miljoner i betyg på Scoville-skalan. Hade du vågat prova? [källa]

Storbritannien är curryns världsmetropol…

Även om curry inte slog igenom i västvärlden förrän för några hundra år tillbaka, så tror man ändå att människor avnjutit denna kryddblandning i delar av världen i cirka 4 000 år tillbaka. Men hade du någonsin kunnat gissa att curryns metropol antagligen ligger i Storbritannien? Bara i London finns det över 10 000 restauranger som har currybaserade rätter, vilket är mer än vad som finns i hela Mumbai, Indien. Dessutom spenderar varje Londonbo cirka 30 000 pund på curryrätter under sin livstid. [källa]

Tikka Masala är ursprungligen ingen indisk curryrätt…

Världens mest populära curryrätt är antagligen Chicken Tikka Masala. Överraskande nog, eftersom det är en av de mest populära curryrätterna i västvärlden, är det inte en verklig indisk maträtt. Rätten har sitt ursprung i Glasgow, Skottland. Den pakistanske kocken Ali Ahmed Aslam, ägare till restaurangen Shish Mahal i West End i Glasgow, kom på rätten genom en improvisation så sent som år 1971. Han skapade en sås gjord på yoghurt, grädde och kryddor för att komma fram till dagens ikoniska rätt. Historien var praktiskt taget okänd fram till 2013, när Alis son, Asif Ali, berättade historien om sin fars maträtt för BBC:s Hairy Bikers TV-matlagningsprogram. [källa]

Skillnaden på torr och våt curry…

Curryrätter kan vara antingen ”torra” eller ”våta”. Torra curryrätter tillagas med mycket lite vätska som tillåts avdunsta och de övriga ingredienserna lämnas överdragna med kryddblandningen. Blöta curryrätter innehåller betydande mängder sås eller sås baserad på buljong, kokosgrädde eller kokosmjölk, mejerigrädde eller yoghurt, eller baljväxtpuré, sauterad krossad lök eller tomatpuré. [källa]

Curryrätter kan vara antingen "torra" eller "våta". Torra curryrätter tillagas med mycket lite vätska som tillåts avdunsta och de övriga ingredienserna lämnas överdragna med kryddblandningen. Blöta curryrätter innehåller betydande mängder sås eller sås baserad på buljong, kokosgrädde eller kokosmjölk, mejerigrädde eller yoghurt, eller baljväxtpuré, sauterad krossad lök eller tomatpuré.

Vår ”indiska mat” härstammar från Indiens norra regioner

I Indien finns det inget som heter nationell matkultur. Var och en av regionerna använder olika ingredienser och tillagningsmetoder för att skapa sitt eget indiska kök. De norra regionerna kommer närmast vad vi anser vara det indiska köket. Det södra köket är vanligtvis kryddigare/starkare och mindre krämigt än det i norr. Tjocklek, konsistens och mängden ris i rätterna är egenskaper som också kan skilja sig åt mellan regioner. [källa]

10 fakta du antagligen inte visste om hamburgare

10 fakta du antagligen inte visste om hamburgare

Hamburgare må vara en av de mest sålda färdiga maträtterna i världen, där bland annat McDonalds, Burger King och Max med flera figurerar som givna leverantörer. Men inget går väl hem mer än en hemmagjord hamburgare med grönsaker, mängdvis med ost och ett eget tillagat...

10 fakta du antagligen inte visste om korv

10 fakta du antagligen inte visste om korv

Korv avser vanligen en livsmedelsprodukt som innehåller kött och som tillverkas i avlång form. De finns i alla möjliga olika längder, tjocklekar och typer av kött. Korv fungerar alltid som huvudrätt, tilltugg eller smörgåspålägg, och kan vara såväl ett billigt...