Välj en sida

Undviker att bli klassade som datorer

De nya ”Texas Instruments”-miniräknarna har ABC-tangentbord istället för det klassiska QWERTY-tangentbordet. Anledningen till detta är att de skulle betraktas som datorer med ett QWERTY-tangentbord och skulle inte tillåtas för standardiserat testtagande.

5 MB på ett ton…

September 1965 lanserade IBM sin första ”super”-dator som gick under det omständliga namnet 305 RAMAC (se bild nedan). Endast datorns hårddisk vägde över ett ton och kunde lagra fem megabyte.

Den första piratkopieringen…

I många länder under 70-talet, bland annat Storbritannien, Polen, Nederländerna och Ungern, var kassettband populärt till datorer. Kort och gott var det så oerhört populärt att många radiostationer sände ut frekvenser av datorprogram, som lyssnarna kunde spela in på sina kassettband för att sedan använda i sina datorer. Den första digitala formen av piratkopiering?

Ska kunna förstå hundar…

Det finns ett skandinaviskt företag som arbetar på att ta fram ett översättningsprogram för hundar med hjälp av EEG-sensorer och mikrodatorer. En prototyp av detta ska redan finnas färdigutvecklad.

1988 var en kaotisk tid för internet

År 1988 drabbades världen av ett virus som mer eller mindre slog ut hela internet (som inte var så stort då som det är idag). Den snabbtänkande Pål Spiller lyckades dock hålla borta Norge från det paralyserande viruset med hjälp av att bokstavligen talat dra ur sladden för internet. Ja, det var med andra ord andra tider då.

10 fakta du antagligen inte visste om Tinder

10 fakta du antagligen inte visste om Tinder

Är du en av alla de som svepar höger eller vänster på Tinder? Oroa dig inte, du är inte ensam! Idag har dejtingapplikationen cirka 57 miljoner användare, varav hela 4,1 miljoner användare är betalmedlemmar. De flesta vet nog redan vad Tinder är för något, men för den...

10 fakta du antagligen inte visste om GPS

10 fakta du antagligen inte visste om GPS

Global Positioning System – i folkmun mer känt som GPS – är ett system för satellitnavigering och länge det enda allmänt användbara. Det utvecklades under 1970-talet av det amerikanska försvarsdepartementet men sattes inte i drift förrän i maj 1994. En uppsättning av...

10 fakta du antagligen inte visste om drönare

10 fakta du antagligen inte visste om drönare

Drönare, även kallat obemannad luftfarkost eller UAV (engelska obemannad flygbil) är ett samlingsnamn på motorförsedda luftfartyg utan pilot ombord som kan flyga autonomt eller fjärrstyras. De finns i alla möjliga storlekar, och kanske fick just du en sådan i...