Warning: Constant WP_MEMORY_LIMIT already defined in /customers/1/d/1/10fakta.se/httpd.www/wp-config.php on line 84 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/1/d/1/10fakta.se/httpd.www/wp-config.php:84) in /customers/1/d/1/10fakta.se/httpd.www/wp-content/plugins/ultimate-post/classes/Initialization.php on line 413 Warning: session_start(): Session cannot be started after headers have already been sent in /customers/1/d/1/10fakta.se/httpd.www/wp-content/plugins/accelerated-mobile-pages/includes/redirect.php on line 353 10 fakta du antagligen inte visste om din kropp (del 2) - 10Fakta.se

Kroppen har kunnat utföra oförklarliga fysiska ting genom årens gång, som vi människor aldrig har varken kunnat förklara eller förstå. Det kanske inte är så konstigt dock, vår kropp är trots allt rent ut sagt nästan magisk! Här följer del två av fakta som du bör känna till om din kropp!

Mäns ansiktsben mer tåliga än kvinnors…

Män kan med stor sannolikhet ha utvecklat speciellt utformade ansiktsdrag – just för att kunna ta emot slag bättre. Forskare fann att ansiktsben vanligen bröts under slagsmål, men blev mer och mer motståndskraftiga med tiden som fortskred. Det hör inte till ovanligheten alls att mäns ben i ansiktet är mer tåliga än kvinnors ansiktsben.

Därför smakar allt sötare när du blir äldre…

Om du är lite äldre har du säkert vid flera tillfällen observerat att du tycker godis och livsmedel är mycket sötare idag jämfört med när du var yngre. Även om man kanske väldigt gärna vill tro att fallet är så, beror det hela snarare på att sötman får en annan effekt på kroppen när man vuxit färdigt. Ett barn har praktiskt taget inga gränser för hur mycket sötsaker man kan stoppa i sig, och känner inte ”mättnadskänslan” av sötman på samma sätt som en färdigvuxen människa gör.

Byt ut mjölken mot frukt…

Det har sedan länge bevisats att kalcium inte är så bra för dina ben som vitamin K. I motsats till vad många tror, är mjölken faktiskt inte det bästa för din benuppbyggnad. Om du vill bygga starka ben ska du istället äta bland annat avokadopersikor och bananer, som bevisligen ger ett avsevärt bättre resultat.

Bågskyttar fick deformerat skelett…

Arkeologer kan faktiskt skilja på kroppar som blivit funna från medeltiden, huruvida de var frontstridande soldater eller bågskyttar. Anledningen är att bågskyttar krävde så mycket kraft och styrka att det hela resulterade i deformerade ben hos individerna.

Levern kan regenerera sig själv…

Levern är det enda mänskliga inre organ som kan regenerera sig själv; så lite som 25% kan regenerera tillbaka till en hel lever och fungera normalt.

10 fakta du antagligen inte visste om hormoner

10 fakta du antagligen inte visste om hormoner

De flesta relaterar nog hormoner till tonåringar - men sanningen är att vi alla ständigt bär på hormoner. Hormoner är molekyler som fungerar som budbärare från en cell eller ett organ i kroppen till en annan cell eller grupp av celler. Alla flercelliga organismer...

10 fakta du antagligen inte visste om genetik

10 fakta du antagligen inte visste om genetik

Genetik, ärftlighetslära, är en vetenskap inom biologin som studerar hur egenskaper nedärvs, hur genomet (arvsmassan) är uppbyggt och fungerar, hur förändringar av generna (arvsanlagen) uppstår, samt den biologiska variationen. Just vårt genetiska arv har blivit en...

10 fakta du antagligen inte visste om människans blod

10 fakta du antagligen inte visste om människans blod

Blod är den vätska som cirkulerar i människors och andra djurs blodådror (blodkärl). Blodet pumpas runt i kroppen av hjärtat. Det går från hjärtat till lungorna för syresättning, tillbaka till hjärtat och sedan ut till kroppens vävnad. Men det här hade du så klart...