Välj en sida

Ung upptäckare…

Under år 2015 hittade en fyraåring ett ben från en dinosaurie som var över 100 miljoner år gammalt. Detta gör fyraåringen till världens yngsta upptäckare av dinosaurieben.

Nästan hälften tror vi har levt med djuren…

Hela 40% av den amerikanska befolkningen tror att dinosaurier och människor levde sida vid sida. Tack för det, Jurassic Park.

Hemsk ödla…

Just ordet ”dinosaurie” kommer från det antika Grekland och betyder lätt översatt ungefär ”hemsk ödla”. Och det är vi nog alla överens om; att de flesta såg väldigt skräckinjagande ut.

En väg som heter duga…

Det finns en stenväg i Bolivia med spår av över 5 000 dinosauriefotsteg som är över 68 miljoner år gamla, och är så pass bevarade att de går att skymta med blotta ögat. Se bilden nedanför.

3 cm och 75 gram

Stegosaurus hade en hjärna lika stor som en valnöt, tre centimeter lång med en vikt på 75 gram. Det sägs att hjärnans storlek ska ha mindre betydelse, men stegosaurus var med handen på hjärtat inte den smartaste varelsen, enligt forskare.

Läs även…

10 fakta du antagligen inte visste om kängurus

10 fakta du antagligen inte visste om kängurus

Känguruer är en sorts pungdjur från familjen kängurudjur (Macropodidae på latin). Känguruer utgör ingen systematisk taxon, utan begreppet används framförallt för storvuxna arter av släktet Macropus, bland andra röd jättekänguru och grå jättekänguru. På svenska...

10 fakta du antagligen inte visste om krabbor

10 fakta du antagligen inte visste om krabbor

Krabbor (på latin Brachyura) är en delordning av vattenlevande kräftdjur. Vissa arter fiskas som mat, ofta ansedda som delikatesser. Krabbor har tio ben varav det först paret bär gripklor. När jag var yngre minns jag att min kompis och jag var ute och fiskade krabbor...

10 fakta du antagligen inte visste om rävar

10 fakta du antagligen inte visste om rävar

Rävar kallas kortbenta medlemmar av familjen hunddjur (Canidae). Rävar är ingen systematisk grupp utan omfattar likartade arter av hunddjur. I Sverige finns rödräv och fjällräv. Rävar har fint skinn som tidigare var värdefullt, och därför var rävjakt väldigt vanligt....