Alla har vi det, men alla kanske inte har det på huvudet. I Sverige är vi ganska vana vid att se blondiner vart vi än går, men visste du att det är en ytterst sällsynt hårfärg sett till jordens hela befolkning? Vissa använder fler hårprodukter än andra, och en del lägger avsevärt mer pengar på frisörer än vad många andra gör. Här är i alla fall tio fakta som du bör känna till om just ditt hår!

Håret blir längre när det är blött…

När ditt hår är blött, förutsatt att det är friskt på alla sätt och vis, kommer det att bli upp till hela 30% längre än när det är torrt! 

Kåt ofta? Då växer håret snabbare…

Någon kanske underlig fakta som du med största sannolikhet inte visste om, är att förväntan på sex får ditt hår att växa snabbare för stunden!

Blondiner är sällsynta…

Vi i Sverige ser blondiner var vi än tittar – men visste du att det bara är cirka 2% av världens befolkning som faktiskt är blonda?

Men rödhåriga är ännu mer sällsynta…

Att vara naturligt rödhårig är kanske inte helt oväntat den mest sällsynta hårfärg vi har. Endast cirka 1% av befolkningen föds med rött hår här i världen. Den högsta andelen av rödhåriga finns i Skottland, där hela cirka 13% föds med rött hår! 

Hårfärgning har blivit vanligare…

År 1950 hade bara cirka 7% av alla kvinnor vid något tillfälle färgat håret. Idag, cirka 65 år senare, har hela 75% av alla kvinnor över 18 år vid något tillfälle färgat håret.

10 fakta du antagligen inte visste om rabies

10 fakta du antagligen inte visste om rabies

Rabies - även kallat lyssa eller vattuskräck - är en virussjukdom som orsakar akut hjärninflammation hos människor och andra varmblodiga djur. Tidiga symptom innefattar bland annat feber och pirrningar vid exponeringsplatsen. Dessa symptom följs sedan av en eller...

10 fakta du antagligen inte visste om genetik

10 fakta du antagligen inte visste om genetik

Genetik, ärftlighetslära, är en vetenskap inom biologin som studerar hur egenskaper nedärvs, hur genomet (arvsmassan) är uppbyggt och fungerar, hur förändringar av generna (arvsanlagen) uppstår, samt den biologiska variationen. Just vårt genetiska arv har blivit en...

10 fakta du antagligen inte visste om människans blod

10 fakta du antagligen inte visste om människans blod

Blod är den vätska som cirkulerar i människors och andra djurs blodådror (blodkärl). Blodet pumpas runt i kroppen av hjärtat. Det går från hjärtat till lungorna för syresättning, tillbaka till hjärtat och sedan ut till kroppens vävnad. Men det här hade du så klart...