Välj en sida

Användningsfull gåva till USA…

Skrivbordet i det ovala rummet i Vita Huset i USA var en gåva från drottningen till president Rutherford B. Hayes.  Bordet är gjort av timmer från fartyget HMS Resolute.

[/et_pb_text]

Nära band till Mary Lincoln…

När den amerikanska presidenten Abraham Lincoln mördades fick änkan Mary Lincoln (se bild nedanför) kondoleanser från drottning Victoria, som hon svarade genom att skriva att hon var tacksam över att Victoria kunde förstå hennes sorg. Victoria hade lidit förlusten av sin man, prins Albert, bara fyra år tidigare.

Växte upp under strikta regler…

Drottning Victoria uppfostrades upp under en strikt uppsättning av regler, som kallas Kensington-systemet. Detta inkluderade att isoleras från de flesta människor, aldrig få egentid och att ha var och en av hennes alla åtgärder planerade på förhand.

Trendsättare…

Vita bröllopsklänningar var inte det minsta populärt förrän Victoria – drottningen av Storbritannien – bar en på sitt eget bröllop under år 1840.

Rumäniens förra kung ättling till Victoria

Kung Michael I av Rumänien är en direkt ättling till drottning Victoria. Han blev krönt vid sex års ålder år 1927. Om den rumänska monarkin skulle ha levt kvar än i dag skulle han vara den längsta regeringsmonarken som för närvarande lever.

[/et_pb_column][/et_pb_row]
10 fakta du antagligen inte visste om Stockholms blodbad

10 fakta du antagligen inte visste om Stockholms blodbad

Stockholms blodbad var en mörk händelse i Sveriges historia. Det var den rannsakning med efterföljande avrättningar som ägde rum i Stockholm den 7–9 november 1520. Händelserna inleddes direkt efter Kristian II:s kröning till svensk kung när gästerna på kröningsfesten...

10 fakta du antagligen inte visste om Mark Twain

10 fakta du antagligen inte visste om Mark Twain

Mark Twain, pseudonym för Samuel Langhorne Clemens, föddes i Florida, USA, den 30 november år 1835 och avled den 21 april 1910 i Connecticut. Han var en reporter, tidningsman och – framförallt – författare. Han fick sitt litterära genombrott först vid 40 års ålder och...

[/et_pb_section]