Emoji, eller ”emotikon” på svenska, är ideogram eller smileys som används i japanska elektroniska meddelanden och på webbsidor, vars användande har börjat sprida sig över resten av världen. Ordet skrivs på japanska med tre kanji-tecken som betyder ”bild”. Den första emojin skapades 1998 eller 1999 av Shigetaka Kurita, och idag är nästan samtliga smarttelefoner utrustade i grunden med de spännande och roliga småbilderna. Här är dock tio fakta som du säkerligen inte kände till om emoji!

Över 1 000 officiellt godkända emojis…

Idag finns det totalt 1 085 officiellt godkända emojis som du kan dela med dig utav till dina vänner (8 september 2016). Småbilderna innehåller allt från gamla disketter och kaktusar till ballonger, katter och en hel uppsjö av olika smilegubbar som uttrycker sig olika. Det utvecklas dock ständigt nya emojis.

Snart kan du ha ett eget emoji-tangentbord…

Ett tangentbord med emoji-tangenter är under utveckling av det amerikanska företaget Disk Cactus. Samtliga knappar på tangentbordet är utrustade med en emojis, som du enkelt skiftar till med din Caps Lock-knapp. Något lanseringsdatum är ännu inte satt, men gissningsvis längtar en hel drös efter den bärbara datorn med det speciella tangentbordet!

Används mer av kvinnor…

Emojis är avsevärt populärare hos den kvinnliga målgruppen än vad det är hos den manliga. Cirka 78% av damerna använder sig utav emojis på en daglig basis, jämfört med männen, där bara cirka 60% använder dem dagligen.

Dryga hälften hade använt sig utav det…

År 2015 hade uppskattningsvis cirka 48,9% av alla internetanvändare under 50 år vid minst ett tillfälle använt sig utav en emoji.

Smittar av sig till både yngre och äldre…

Den största målgrupp som använder sig utav emojis är mellan 25-29 år. På senare tid har målgruppen dock börjat att expandera, både nedåt och uppåt i åldrar.

10 fakta du antagligen inte visste om datavirus

10 fakta du antagligen inte visste om datavirus

Datavirus - även kallat datorvirus - är skadliga datorprogram som sprider sig genom att lägga en kopia av sig själva inuti andra program, värdprogram, på sådant sätt att koden körs då värdprogrammet körs. Då ett infekterat värdprogram körs kan dess virus spridas...

10 fakta du antagligen inte visste om radio

10 fakta du antagligen inte visste om radio

Den första officiella radiosändningen ägde rum den 23 december 1900. Reginald Fessenden, en kanadensisk ingenjör och uppfinnare, sände en trådlös radiosignal över en kort sträcka i Brant Rock, Massachusetts, USA. Under sändningen spelade han även upp musik och läste...

10 fakta du antagligen inte visste om TikTok

10 fakta du antagligen inte visste om TikTok

TikTok, även känt som Douyin (kinesiska: 抖音; pinyin: Dǒuyīn; ordagrant: "vibrato") i Kina, är en sociala medier-app för skapande och delning av videor och livesändningar. Appen släpptes i september 2016 av Bytebance, och är nu en ledande plattform för korta videor....