Välj en sida

Idag smäller det! Äntligen är det dags för en ny upplaga av Europamästerskapen i fotboll – den här gången i Frankrike! Vi svenskar är totalladdade och hoppas givetvis på avancemang från gruppspelet! Idag vet vi också att detta är förbundskaptenens Erik Hamréns sista mästerskap, då han kommer att överlåta rollen som styrande efter Europamästerskapen. Hur långt tror du att Zlatan och kompani går? Här bjuder vi på lite uppvärmning om just Europamästerskapen fram tills avsparken äger rum! Heja Sverige!

Satsar hårt på yngre och utsatta…

Under mars månad 2015 grundades UEFA Foundation for Children i ett försök att göra det möjligt för ungdomar att dra nytta av fotbollens roll i samhället. Europamästerskapen 2016 erbjuder 20 000 matchbiljetter till organisationer som arbetar med utsatta grupper i Frankrike. Varje värdstad kommer att ha 2 000 biljetter att fördela, vilket kommer att hjälpa till att bevara den magiska fotbollen och ger hopp till dem som behöver det mest.

Första land med två EM-guld…

År 1980 var ett stort mästerskap för tyskarna, som då blev det första landet att för andra gången få lyfta bucklan! Det var Horst Hrubesch som gjorde båda målen för Tyskland i finalen mot Belgien.

Vinnarna som inte ens skulle ha varit med…

Som bekant har Danmark vunnit Europamästerskapen en gång. Detta var när det gick i Sverige år 1992. Men i själva verket skulle de egentligen inte ens ha deltagit, men på grund av krig och elände i Jugoslavien, som egentligen hade kvalificerat sig, fick danskarna istället ta deras plats – och vann allting!

Den märkliga finalmatchen…

Vad var egentligen så speciellt med finalmatchen mellan Italien och Jugoslavien under EM 1968? Jo, matchen fick spelas om efter ett oavgjort resultat på 1-1. Italien vann den andra matchen med 2-0 och blev således Europamästare.

8 länder större…

I 2016 års upplaga av EM kommer det för första gången att vara 24 lag med. Sedan år 1996 har det alltid bara varit 16 lag.

10 fakta du antagligen inte visste om Diego Maradona

10 fakta du antagligen inte visste om Diego Maradona

Diego Armando Maradona anses av många vara världens bästa fotbollsspelare genom tiderna. Den 25 november 2020 gick han dessvärre bort 60 år gammal och Argentina utfärdade tre dagars landssorg och Napolis arena har bestämt att uppkallas efter honom. Nedanför är tio...

10 fakta du antagligen inte visste om baseboll

10 fakta du antagligen inte visste om baseboll

Baseboll är en lagsport som utövas med ett basebollträ, en basebollhandske och en boll. Sporten är som kanske bekant allra störst i Nordamerika och delar av Latinamerika. På senare år har sporten också börjat att växa sig större i delar av Östasien, med Japan, Taiwan...

10 fakta du antagligen inte visste om basket

10 fakta du antagligen inte visste om basket

Basket är ett lagbollspel med bl.a. olympisk status där en basketboll dribblas mellan motståndare och passas mellan lagkamrater för att till slut kasta eller skjuta bollen med händerna i den upphöjda korgen på respektive motståndares planhalva. Men detta visste du så...