Välj en sida

Enligt statistik kan månen påverka gastrointestinal blödning…

Det hävdas ibland att kirurger brukade vägra att operera under fullmåne på grund av ökad risk för dödsfall hos patienten genom blodförlust. En studie som genomfördes i Barcelona, Spanien, hittade ett statistiskt signifikant samband mellan månens fas och sjukhusintagningar på grund av gastrointestinal blödning.

[/et_pb_text]

Förr trodde man människor kunde bli varulvar…

Förr i tiden trodde man att fullmånen kunde orsaka galenskap, eller ännu värre; lykantropi. En av den mest populära tron var att en man eller kvinna skulle kunna förvandlas till en varulv om han eller hon, på en onsdag eller fredag, sov utomhus en sommarnatt med fullmånen som sken direkt på hans eller hennes ansikte.

Ljuset hjälpte britterna under andra världskriget…

RAF (Royal Air Force – Storbritanniens flygvapenstyrka) använde ljuset från fullmånen för att utföra sin attack mot den tyska staden Lübeck under andra världskriget på lördagskvällen den 28 mars.

Enligt studier blir hundar mer aggressiva…

Hundar är kända för att yla och skälla mer under fullmåne, men de kan också vara mer aggressiva. En studie utförd av Bradford Royal Infirmary (ett undervisningssjukhus i Storbritannien) fann att hundbett är upp till dubbelt så vanligt under fullmåne än på andra nätter. Ingen vet dock riktigt varför.

Blå måne…

När det råkar vara två fullmånar inom en enda kalendermånad, kallas den andra blå måne. Detta fenomen uppstår ungefär en gång vart tredje år i genomsnitt.

[/et_pb_column][/et_pb_row]
10 fakta du antagligen inte visste om Apollo 11

10 fakta du antagligen inte visste om Apollo 11

Apollo 11 har antagligen de flesta hört talas om – den första bemannade rymdfärden som landade på månen. Månlandningen innebar inte bara en milstolpe för NASA och världen i sig – utan blev också avgörande milstolpe mellan USA:s och Sovjetunionens rymdkapplöpning....

10 fakta du antagligen inte visste om Neptunus

10 fakta du antagligen inte visste om Neptunus

Neptunus är den åttonde planeten från solen – en så kallad gasjätte, och har fått sitt namn efter havsguden Neptunus i romersk mytologi. Eftersom Pluto numer är klassad som en dvärgplanet innebär det alltså att Neptunus är den planet som är längst ut i solsystemet....

10 fakta du antagligen inte visste om astronomi

10 fakta du antagligen inte visste om astronomi

Astronomi är vetenskapen om himlakropparna och universum. Den innefattar kosmologin, som försöker utveckla en helhetsbeskrivning av kosmos, det vill säga universum, och dess uppkomst, utveckling och storskaliga struktur. Vidare är astronomin ett av de absolut äldsta...

[/et_pb_section]