Välj en sida

Enligt statistik kan månen påverka gastrointestinal blödning…

Det hävdas ibland att kirurger brukade vägra att operera under fullmåne på grund av ökad risk för dödsfall hos patienten genom blodförlust. En studie som genomfördes i Barcelona, Spanien, hittade ett statistiskt signifikant samband mellan månens fas och sjukhusintagningar på grund av gastrointestinal blödning.

[/et_pb_text]

Förr trodde man människor kunde bli varulvar…

Förr i tiden trodde man att fullmånen kunde orsaka galenskap, eller ännu värre; lykantropi. En av den mest populära tron var att en man eller kvinna skulle kunna förvandlas till en varulv om han eller hon, på en onsdag eller fredag, sov utomhus en sommarnatt med fullmånen som sken direkt på hans eller hennes ansikte.

Ljuset hjälpte britterna under andra världskriget…

RAF (Royal Air Force – Storbritanniens flygvapenstyrka) använde ljuset från fullmånen för att utföra sin attack mot den tyska staden Lübeck under andra världskriget på lördagskvällen den 28 mars.

Enligt studier blir hundar mer aggressiva…

Hundar är kända för att yla och skälla mer under fullmåne, men de kan också vara mer aggressiva. En studie utförd av Bradford Royal Infirmary (ett undervisningssjukhus i Storbritannien) fann att hundbett är upp till dubbelt så vanligt under fullmåne än på andra nätter. Ingen vet dock riktigt varför.

Blå måne…

När det råkar vara två fullmånar inom en enda kalendermånad, kallas den andra blå måne. Detta fenomen uppstår ungefär en gång vart tredje år i genomsnitt.

[/et_pb_column][/et_pb_row]
10 fakta du antagligen inte visste om planeter

10 fakta du antagligen inte visste om planeter

Rymden - och framför allt andra planeter - är något som alltid har fascinerat oss människor. Och det är egentligen först nu under de senaste decennierna som en ordentlig forskning har kunnat få fart, tack vare ny teknik. Så sent som 1992 upptäckte vi de första...

10 fakta du antagligen inte visste om Apollo 11

10 fakta du antagligen inte visste om Apollo 11

Apollo 11 har antagligen de flesta hört talas om – den första bemannade rymdfärden som landade på månen. Månlandningen innebar inte bara en milstolpe för NASA och världen i sig – utan blev också avgörande milstolpe mellan USA:s och Sovjetunionens rymdkapplöpning....

10 fakta du antagligen inte visste om Neptunus

10 fakta du antagligen inte visste om Neptunus

Neptunus är den åttonde planeten från solen – en så kallad gasjätte, och har fått sitt namn efter havsguden Neptunus i romersk mytologi. Eftersom Pluto numer är klassad som en dvärgplanet innebär det alltså att Neptunus är den planet som är längst ut i solsystemet....

[/et_pb_section]