Så det är dit man ska ta sig…?

Europas största fyrverkeriföreställning sker årligen i Edinburgh, Skottland. Då skjuts cirka en miljon raketer upp inom loppet av bara en timma.

Fanns bara i två färger…

Till en början bestod fyrverkerier bara av orange och vitt, men på senare år, runt 1830, lyckades man blanda olika salter och kunde på så vis skapa fler färger. Blå är den svåraste färgen att producera.

Disney World och deras föreställningar…

Att associera Disney World med fyrverkerier gör nog de flesta. Och det kanske inte är så konstigt då nöjesparken är USA:s största fyrverkerikonsument. Varje kväll är det nämligen fyrverkeriföreställningar, som lockar allt från barnfamiljer till raketentusiaster.

Miljövänliga pjäser under utveckling…

Oroa dig inte för miljön, forskare håller på att utveckla mer miljövänliga raketpjäser. Detta med hjälp av att byta ut klor mot jod. Den amerikanska forskargruppen fann att natrium och kaliumperjodat är både säkra och effektiva oxidationsmedel. Samma grupp fann också en stor framgång med att ersätta barium med bor. Det kanske vore effektivt med fyrverkerier som också gick och slängde sig i soptunnorna automatiskt efter att de har avfyrats, så det slipper att se ut som en stor soptipp efter varje nyårsafton?

Skrämmer slag på djur

Det är inte bara katter och hundar som är livrädda för fyrverkerier. Även fåglar kan bli så rädda att de blir desorienterade och flyger rakt in i saker och på så vis kan skada sig allvarligt.