Välj en sida

Experimenterade på människor före geoparder…

Medan de flesta forskare experimenterar med djur före människor, gjorde David Wildt motsatsen genom att använda reproduktiva tekniker som används på människor, som artificiell insemination, för att föda upp och hjälpa till att rädda utrotningshotade geparder.

[/et_pb_text]

Attraheras av Calvin Klein…

Av någon oförklarlig anledning är stora kattdjur – som exempelvis geparder – oerhört attraherade av en specifik parfymdoft från Calvin Klein.

Väger ungefär som en fullvuxen schäferhund…

Den genomsnittliga vikten ligger för honor vid 38 kilo och för hanar vid 43 kilo, vissa individer kan vara upp till 53 kilo tunga. Svansen blir upp till 81 centimeter lång.

Hannar mer sociala än honor…

Geparden är aktiv på dagen. På så sätt undviker den kontakt med mera nattaktiva rovdjur som lejonleopard och fläckig hyena. De nämnda rovdjuren stjäl annars gepardens byten eller utgör en fara för gepardens ungar. Honor lever vanligen ensamma, med undantag av tiden när de föder upp ungarna. Hannar är däremot mera sociala än andra kattdjur.

Närmsta släkting är antagligen puman och jaguarundin…

Geparden skiljer sig ganska mycket i sina morfologiska och anatomiska egenskaper från övriga kattdjur och därför placeras den vanligtvis i den egna underfamiljen Acinonychinae. Nyare genetiska studier indikerar dock att den är närmare släkt med de övriga kattdjuren än vad som tidigare antagits. Gepardens närmaste levande släktingar är med jämförelsevis stor säkerhet puman och jaguarundin.

[/et_pb_column][/et_pb_row]
10 fakta du antagligen inte visste om vildsvin

10 fakta du antagligen inte visste om vildsvin

När man tänker på vildsvin brukar man inte direkt tänka på hur stora de är. När man däremot ser dem ute i det fria i naturen är de minst sagt gigantiska! Det finns fyra olika typer av vildsvin och dess ursprungliga utbredningsområde sträckte sig från västra Europa...

10 fakta du antagligen inte visste om höns

10 fakta du antagligen inte visste om höns

Med de cirka 25 miljarder höns som finns här på planeten gör det också hönsen till den mest utbredda fågeltypen. Hanen kallas tupp, honan höna och dunungen kyckling. Men det hade du säkert koll på, så här bjuder vi istället på tio fakta som du kanske inte kände till...

[/et_pb_section]